W poniedziałek, 18 grudnia, o godzinie 18.00 Mateusz Zielonka spotka się z fanami programu MasterChef w salonie Empik Renoma przy ul. Świdnickiej.
W autorskiej książce kucharskiej Mateusza Zielonki znajdziecie także m.in. przepisy na miętową jagnięcinę i tortillę hiszpańską z batatów, a także przepisy na wiele dań jarskich oraz przysmaków kuchni portugalskiej z najświeższymi owocami morza.
- Styl wolny, czyli freestyle, rozumiany jest przeze mnie jako szereg wyuczonych do perfekcji sztuczek używanych w dobrym stylu w odpowiednim czasie. Na snowboardzie znam setki trików, które przez lata szlifowałem, sprawiając, że teraz czuję się w jeździe bardzo swobodnie. W kuchni panuje dokładnie ta sama zasada. Gotując, ucząc się, smakując, dochodzimy do poziomu pozwalającego z łatwością komponować niezwykłe dania, starając się jednocześnie, by były w jak najlepszym stylu - mówi o stylu swojej kuchni Mateusz Zielonka i dodaje: - Po wygranej w programie MasterChef uświadomiłem sobie, jak mało jeszcze o tej sztuce wiem. Mimo że gotuję, odkąd pamiętam, jestem teraz na początku swojej kulinarnej drogi, by gotować na pełnym freestyle’u.
Zapraszamy też do przeczytania rozmowy z Mateuszem Zielonką - wywiad znajdziecie tutaj.