Dostawca: x-news
W niedzielę emitowano drugi odcinek czwartej edycji programu MasterChef Junior. Program ma na celu wyłonienie talentów spośród amatorów kuchni w wieku od 8 do 13 lat. Potrawy ugotowane przez młodych, utalentowanych kucharzy ocenia jury w składzie Anna Starmach, Mateusz Gessler oraz Michel Moran.
W niedzielę odbył się drugi odcinek programu. A w nim oglądaliśmy Natalię Tokarską, uczennicę klasy piątej Szkoły Podstawowej numer 1 w Skarżysku-Kamiennej. Jak sama wspomniała, gotowaniem interesuje się już od dawna i zawsze chciała stanąć przed kamerami popularnego programu.
W odcinku Natalia zachwyciła ich pomysłowością oraz doskonałym smakiem. Przygotowała pierś z kaczki z opiekanymi ziemniakami i musem jabłkowym. Potrawę udekorowała łabędziem wyciętym z jabłka.
- Twoja kaczka jest soczysta, ma chrupiącą skórkę, nie jest surowa i jest doprawiona. Gratuluję, bardzo dobre danie - ocenił Mateusz Gessler.
Na łabędzia z jabłka zwróciła uwagę Anna Starmach. - Istnieje duże prawdopodobieństwo, że kiedy ktoś przykłada się do dekoracji, to nie starczy mu czasu, żeby skupić się na potrawie. Na szczęście u ciebie jest i wygląd i smak, a to dzieło to małe arcydzieło - zachwalała jurorka.
Podczas odcinka jurorzy mieli wybrać najlepszą trójkę odcinka, która ma dołączyć do składu finałowej piętnastki. Emocji przy odczytywaniu wyników nie brakowało. - Kiedy czytałam ten list [z decyzją jurorów - przyp. red.] to tak mi się noga trzęsła... Nie mogłam się ruszać! - opowiadała Natalia.
Kiedy młoda skarżyszczanka odczytała list z gratulacjami przejścia do finału, ogromnie się ucieszyła. - Marzenia się spełniają - przyznała i... popłakała się ze szczęścia.
Ostatecznie do kolejnego etapu przeszło czworo młodych kucharzy, zatem w finale powalczy ich szesnastu. Kolejny odcinek z udziałem Natalii Tokarskiej ze Skarżyska w niedzielę o godzinie 20 w telewizji TVN. Gościem odcinka będzie Robert Makłowicz.
Przypomnijmy, że pierwszą edycję polskiej wersji programu, w 2016 roku, również w wieku 11 lat, wygrała Natalia Paździor ze Zbludowic koło Buska-Zdroju. Czytaj więcej: Natalia Paździor to pierwszy polski MasterChef Junior
Cały (drugi) odcinek czwartej edycji programu MasterChef Junior dostępny online na stornie player.pl
Zobacz także przepis Natalii Tokarskiej z drugiego odcinka:
Pierś z kaczki z musem jabłkowym i pieczonymi ziemniaczkami
Składniki:
- Pierś z kaczki ze skórą
- sól, pieprz mielony, tymianek, papryka słodka mielona, rozmaryn świeży, majeranek, cukier
- jabłka
- ziemniaki
Obieramy ziemniaki kroimy w ćwiarteczki i doprawiamy przyprawami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 10-20 min. Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę i gotujemy aż jabłka się uduszą do miękkości następnie dodajemy cukier i miksujemy .
Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym nacinamy skórę w kratkę i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni skórą do spodu ok.7 min. a z drugiej strony ok 4 minuty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym na ok.10 minut. Po upływie czasu wyciągamy i pozostawiamy mięso na 5 minut żeby odpoczęło , po tym czasie kroimy układamy mięso dodajemy ziemniaczki opieczone i mus jabłkowy na talerz i dekorujemy.
POLECAMY RÓWNIEŻ: