5 z 38

fot. Emil Hoff
Badania żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
Na URK bada się m.in. jadalną pleśń i grzyby, a także reakcje komórek rakowych na różne substancje zawarte w diecie. Być może doprowadzi to kiedyś do stworzenia produktów spożywczych wspomagających walkę z rakiem.
6 z 38

fot. Emil Hoff
Multiskan
Multiskan to urządzenie do badania stabilności emulsji. Przydaje się do sprawdzania jakości piany np. na piwie lub cappuccino.
7 z 38

fot. Emil Hoff
Chemia spożywcza na URK
W laboratoriach chemicznych URK bada się jakość żywności i opracowuje jej nowe rodzaje. Trwają np. prace nad stworzeniem fluorescencyjnego barwnika do drinków.
8 z 38

fot. Emil Hoff
URK ma swoje własne produkty, których możecie spróbować
Pure Health to pyszne soki, wytwarzane dzięki technologii opracowanej przez badaczy i studentów URK.