Picie kawy może wydłużyć życie. Nie chodzi tylko o kofeinę

Andrzej Grochal
Andrzej Grochal
Picie kawy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - wynika z najnowszych badań
Picie kawy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - wynika z najnowszych badań Fot. Pixabay/PublicDomainPictures
Spożywanie od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie może przedłużyć życie – wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology. Badanie dotyczyło napoju w trzech wersjach: rozpuszczalnej, mielonej i bezkofeinowej.

W badaniu przeanalizowano powiązania między różnymi rodzajami kawy, a rytmem serca, chorobami sercowo-naczyniowymi i śmiertelnością. Wynika z nich, że umiarkowane spożycie kawy sprzyja dłuższemu życiu w porównaniu z osobami unikającymi tego napoju.

- Podczas badania zaobserwowaliśmy, że spożywanie kawy zarówno mielonej, rozpuszczalnej, jak i bezkofeinowej wiązało się ze zmniejszeniem występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z ich powodu – powiedział Peter z Kistler z Heart and Diabetes Research Institute w Australii, autor badania.

- Wyniki sugerują, że łagodne do umiarkowanego spożycie kawy powinno być uważane za element zdrowego stylu życia – zaznaczył Kistler.

- Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Prawdopodobnie to te substancje były odpowiedzialne za powiązania między piciem kawy, występowaniem chorób sercowo-naczyniowych i długowiecznością – podkreślił.

- Nasze badania wskazują, że kawa spożywana w niewielkich lub umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie naszego serca i można się nią napawać, zachowując zdrowy styl życia – dodał Kistler.

Badanie wykazało, że picie dowolnej z trzech rodzajów kawy wiązało się z redukcją chorób układu krążenia. Najlepsze wyniki zaobserwowano u osób, które spożywały od dwóch do trzech filiżanek dziennie.

W porównaniu z niepiciem kawy wiązało się to ze zmniejszeniem prawdopodobieństwa zgonu w ciągu 12,5 roku badania o 14, 27 i 11 proc. odpowiednio w przypadku napojów bezkofeinowych, mielonych i instant.

14-proc., 27-proc. i 11-proc. niższym prawdopodobieństwem zgonu w ciągu 12,5 roku badania odpowiednio dla preparatów bezkofeinowych, mielonych i instant.

Źródło: Sky News

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl