Pierwszorzędne gruszki w occie na zimę. Poznaj tradycyjny przepis do słoików. Pomysł na słodkie przetwory jak dawniej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne gruszki w occie to przysmak pasujący do dań z pieczonego mięsa.
Tradycyjne gruszki w occie to przysmak pasujący do dań z pieczonego mięsa. 123rf.com/altocumulus/zdjęcie ilustracyjne
Gruszki w occie to klasyczny przepis na przetwory owocowe w słodkiej zalewie. Specjał nie wymaga pasteryzacji i świetnie sprawdza się do spiżarni. Korzenny aromat gruszek w occie będzie pasować szczególnie do pieczonego mięsa. Zobacz przepis na tradycyjne gruszki w occie do słoików.

W skrócie

Gruszki w occie najlepiej smakują przygotowane w domu. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie najczęściej wskazywały wybór owoców twardych, które nie były zbyt soczyste. Wśród nich sprawdzały się gruszki konferencja, które z czasem miękły w zalewie octowej. Gruszki w occie nie wymagają dodatku wielu przypraw. Tradycyjnie doprawia się je korą cynamonu i goździkami. Wypróbuj przepis na domowe gruszki w occie na zimę.

Gruszki w occie – prosty przepis

Liczba porcji: 4 słoiki,
czas przygotowania: 40 minut,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml octu o mocy 10 procent,
  • 8 goździków,
  • 1 laska lub 5 g mielonej kory cynamonu cejlońskiego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 500 ml wody.

Jak zrobić gruszki w occie?

Przygotowanie:

  1. Gruszki należy umyć, obrać ze skórki i rzucić do wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
  2. Następnie w garnku trzeba zagotować wodę z cukrem, octem, goździkami i rozkruszoną korą cynamonu. W przypadku cynamonu w proszku należy dosypać go do zalewy.
  3. Do wrzątku wrzucić odsączone z wody gruszki i gotować na małym ogniu, aż staną się lekko szkliste.
  4. Gruszki należy wystudzić w zalewie, płyn zlać do garnka i zagotować.
  5. Odcedzone gruszki trzeba włożyć do wyparzonych słoików i zalać przestudzoną zalewą.
  6. Gruszki w occie należy szczelnie zakręcić i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Pasteryzacja gruszek w occie

Opcjonalnie gruszki w occie można pasteryzować, aby przedłużyć okres ich przydatności do spożycia. W takim przypadku wystudzone słoiki z gruszkami w occie należy włożyć do garnka z ułożoną na dnie ściereczką, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gruszki w occie należy pasteryzować przez około 15-20 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

Zastosowanie gruszek w occie

Część osób może zastanawiać się, do czego podawać gruszki w occie. Ta wytrawna przekąska urozmaici smak pieczonej kaczki, gęsi lub sztuki mięsa. Można podawać je do szarpanej wieprzowiny z jabłkami, a także do deski serów na przyjęciu w gronie znajomych. Domowe gruszki w occie mogą być także ciekawym dodatkiem do sałatek ziemniaczanych albo surówki z ugotowanych buraków.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pierwszorzędne gruszki w occie na zimę. Poznaj tradycyjny przepis do słoików. Pomysł na słodkie przetwory jak dawniej - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl