
Są już przyjmowane zamówienia na święta
Choć do świąt pozostało jeszcze niemal sześć tygodni, to właściciele restauracji spieszą się przed potencjalnym lockdownem i już przyjmują zamówienia na świąteczny catering. Niektórzy rezerwują także sale na firmowe wigilie i mają nadzieje, że nie będą zmuszeni odwoływać tych imprez.
W pierogarni wschodniej Teremok w Łodzi już można zapisywać się na uszka i pierogi, te drugie w różnych wariantach smakowych.
Czytaj dalej

Zamówienia na święta
- Najpopularniejsze są pierogi z kapustą i grzybami, ale zdarza się, że klienci wolą pierogi ruskie, a także w wersji na słodko, czyli z makiem - usłyszeliśmy w pierogarni.
Za 20 uszek trzeba zapłacić 25 zł, natomiast sześć z kapustą i grzybami kosztuje 18 zł, podobnie jak pierogi z serem na słodko i na słono czy ruskie. Za 18 zł można także kupić 10 pierogów lubelskich, czyli z kaszą gryczaną, jajkiem, miętą i twarogiem) lub 10 z makiem.
Czytaj dalej

Zamówienia na święta
Świąteczne menu przygotowała również grupa Bawełna, do której należą restauracje Bawełna, Len, Szpulka oraz Przerwa. Można albo zamówić potrawy do domu lub pracy lub wynająć restaurację (lub jej część) na wigilie firmową. Chętnych nie brakuje.
- Przyjmujemy grupy, które liczą minimum 10 osób i niektóre sale w wybranych terminach zostały już zarezerwowane - mówi Amelia Michalska z grupy restauracji Bawełna. - Liczymy się z ryzykiem dalszego rozwoju epidemii i wprowadzania pewnych ograniczeń, ale mimo to staramy się działać normalnie. Jeśli sytuacja nas zmusi, to będzie odwoływać imprezy, na razie pracujemy jak zazwyczaj.
Czytaj dalej

Zamówienia na święta
Te restauracje umożliwiają także zamawianie świątecznych potraw do domów klientów lub na świąteczne spotkania w siedzibach firm. Klienci już dzwonią. Wigilijne menu zostało podzielone na trzy grupy: w pierwszym wariancie za zupę, danie główne, dodatki i deser trzeba zapłacić 155 zł za osobę. Wariant drugi to wersja z przystawką, daniem głównym, deserem oraz dodatkami za 169 zł za osobę. Wariant trzeci kosztuje natomiast 189 zł za osobę i obejmuje zupę, przystawki, danie główne, dodatki i deser. W każdym z wariantów do wyboru jest jedna z kilku zup: krem z borowikami, barszcz czerwony, zupa rybna, trzech przystawek, trzech dań głównych, dwóch dodatków.
Czytaj dalej