
Zamówienia na święta
Ofertę przygotowały także firmy cateringowe. Pan Kanapka oferuje np. 20 dużych pierogów a 45 zł, 4-5 porcji smażonego karpia za 79 zł, 3 litry zupy grzybowej za 99 zł. Trzy litry wigilijnego barszczu także kosztują 99 zł, ale dołączonych jest do niej 10 pasztecików. Za trzy litry kremu z borowików trzeba zapłacić 139 zł, a pół kilograma śledzi z cebulką 50 zł. Zakup kilograma kapusty z grzybami to wydatek rzędu 45 zł.
Czytaj dalej

Zamówienia na święta
Spieszą się nie tylko właściciele restauracji i firm cateringowych. W tym roku wcześniej niż zwykle rozpoczęły się świąteczne, a w zasadzie przedświąteczne wyprzedaży. Zamiast czarnego piątku, czyli ostatniego piątku listopada, który tradycyjnie rozpoczyna okres świątecznych wyprzedaży, mamy do czynienia z czarnymi tygodniami, które rozpoczęły się na początku listopada albo pod koniec października. Obecnie wiele sieci sklepów: odzieżowych, obuwniczych, ze sprzętem agd, rtv, salonów multimedialnych zapraszają na tzw. przedświęta i wcześniejsze kupowanie upominków.
Czytaj dalej

Zamówienia na święta
Zdaniem dr Pawła Kowalskiego, specjalisty ds. marketingu z Uniwersytetu Łódzkiego, handlowcom wreszcie udało się wydłużyć okres zakupów, a w zasadzie podzielić go na trzy okresy: przedświąteczny, świąteczny oraz poświąteczny. To wpływ pandemii koronawirusa i obaw przed ewentualnym ograniczeniem pracy centrów handlowych przed świętami.