5 z 11

fot. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjne lody na żółtkach. Krok 4
Powoli wlewaj bardzo gorące mleko do jajecznej masy, cały czas mieszając.
6 z 11

fot. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjne lody na żółtkach. Krok 5
Przelej masę do wysokiego garnka i postaw na małym ogniu. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Nie należy jej gotować.
7 z 11

fot. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjne lody na żółtkach. Krok 6
Tak przygotowaną masę przestudź. Następnie dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Całość zamroź w zamrażalce lub maszynie do lodów. Jeśli mrozisz lody tradycyjnym sposobem w zamrażarce, pamiętaj, by po godzenie je przemieszać widelcem.
8 z 11

fot. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjne lody na żółtkach. Krok 7
Lody gotowe. Możesz podawać je same lub np. z kawałkiem ulubionego ciasta np. szarlotki sypanej czy szarlotki na kruchym cieście.