Tajemnice długowieczności. Znaczenie spożywania warzyw i owoców

Materiał informacyjny Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków
Długowieczność to marzenie każdego z nas. Szukając sposobów na przedłużenie młodości, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co mają na talerzu. Okazuje się, że kluczem do długiego życia może być spożywanie warzyw i owoców. Aby cieszyć się zdrowiem przez lata, należy dbać o dietę już od dziecka. Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, przygotowaliśmy porady dotyczące diety, które pomogą zachować Ci witalność.

Nie jest tajemnicą, że o zdrowie trzeba dbać całe życie. Nawyki wypracowane w czasach dzieciństwa, opłacą się w późniejszych latach. Podstawą jest zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa. Zawierają one witaminy oraz pierwiastki, które wspomagają pracę całego naszego organizmu. Nieocenione w walce ze starzeniem się komórek, ich uszkodzeniem i niewydolnością są przeciwutleniacze, które chronią je przed stresem oksydacyjnym oraz – w dłuższej perspektywie zapobiegają chorobom przewlekłym, m.in. nowotworom. Do antyoksydantów należy: witamina C, obecna m.in. w czerwonej papryce, brukselce, kapuście, czy owocach jagodowych. W tych ostatnich zawarte są również antocyjany, zwalczające wolne rodniki.

Coś dla zdrowia…
– Znaczenie warzyw i owoców dla naszej długowieczności wynika z ich bogactwa w składniki odżywcze, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Są one nie do przecenienia zarówno w profilaktyce chorób, jak i podczas dochodzenia do zdrowia. Te naturalne substancje pomagają niwelować szkodliwy wpływ wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces starzenia się organizmu. Dlatego jeżeli chcemy zachować zdrowie i energię na długie lata, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Warto sięgać również po soki, np. pomidorowy, marchwiowy, czy z buraków. Zawierają one prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a ich płynna forma jest łatwa do spożycia, także dla osób mocno zaawansowanych wiekiem. Pamiętajmy też, że szklanka soku może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców – mówi dr hab. lek. Dariusz Włodarek, prof. SGGW.

Choroby cywilizacyjne, będące wynikiem siedzącego trybu życia, spożywania wysoko przetworzonej żywności, a także zanieczyszczenia środowiska, są przyczyną 80% przedwczesnych zgonów. Okazuje się, że wielu z nim można zapobiec dbając m.in. o odpowiednią dietę. By wspomóc organizm, możemy regularnie spożywać np. buraki. Zawierają one:
• związki azotowe, sprzyjające walce z nadciśnieniem,
• witaminy z grupy B, zapobiegające udarom mózgu, czy zawałom serca,
• żelazo, mogące wspomagać produkcję czerwonych krwinek i zwalczać anemię.

Oprócz tego, według badań naukowych, buraki wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Kulinarno-zdrowotną ciekawostką jest również spożycie soku z kiszonego buraka, który oprócz wyżej wymienionych właściwości wspomaga również perystaltykę jelit i działa przeciwzapalnie.

…i dla urody

Wszyscy wiemy, że oprócz zdrowia, ważny jest też wygląd. By jak najdłużej zachować młodość i piękno, warto zadbać o kondycję cery, włosów i paznokci „od środka”. Z pomocą, przychodzi nam tutaj m.in. marchew. Regularne picie soku z tego pomarańczowego warzywa, może przynieść nam wiele korzyści, gdyż kryje w sobie:
• beta-karoten, czyli pochodną witaminy A, poprawiającą koloryt oraz ogólny stan cery,
• witaminę E, zwiększającą elastyczność skóry i wzmacniającą paznokcie,
• witaminę K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, a co za tym idzie szybsze gojenie się ran.

A w walce z mankamentami sylwetki, takimi jak cellulit, przydatna może okazać się aronia i jej sok. Badania wykazują, że ma ona bezpośredni wpływ na zmniejszenie widoczności „skórki pomarańczowej”, a także redukuje obrzęki.

Moc i energia w kwiecie wieku

Warto pamiętać, że dieta oparta na warzywach i owocach oraz otrzymanych z nich produktów, takich jak np. soki to tylko część równania długowieczności. Regularna aktywność fizyczna, unikanie palenia papierosów oraz ograniczenie spożycia alkoholu, również odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu kondycji naszego organizmu. Aby mieć siłę na uprawianie sportu, również w późniejszym wieku, musimy zadbać o odpowiednią gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Potas, czyli pierwiastek obecny m.in. w pomidorach, odpowiada za utrzymanie nawodnienia, a także działanie układu nerwowego i pracę mięśni. W pomidorach znajdziemy również magnez oraz wapń, wspomagające układ kostny oraz mięśniowy.

Regularna aktywność fizyczna, nawodnienie i dieta bogata w warzywa i owoce, niezależnie od tego, w jakiej formie zdecydujesz się je spożywać, jest niezwykle ważna dla długowieczności. Pamiętaj, że WHO zaleca przyjmowanie min. 400 g dziennie – w 5 porcjach, przy czym jedną z nich może być szklanka pysznego, zdrowego soku. Nie czekaj, i zmień swoje nawyki już dziś. Na dobre, na zdrowie, już na zawsze!.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na i.pl Portal i.pl