
Jak wynika z raportu "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa Uce Research, Hiper Com Poland i Grupy AdRetail, w lipcu br. na 12 monitorowanych kategorii 8 zdrożało, a 4 potaniały w relacji rocznej. Proporcja pomiędzy wzrostem i spadkiem jest dość spora. Wszystko łącznie podrożało średnio o 11,9 proc.
Które produkty podrożały najbardziej? Zobacz
Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Liderem wzrostów rok do roku jest cielęcina – 66,4 proc. W pierwszej trójce jest również olej – 55,1 proc, a także mąka – 43,9 proc.

z raportu wynika również, że w lipcu w stosunku czerwca potaniało 6 kategorii. Wśród nich należy wyróżnić warzywa – 12 proc., pieczywo – 10,2 proc., produkty sypkie – 10,1 proc., owoce – 6,4 proc., napoje – 4,9 proc., a także dodatki spożywcze – 4,5 proc. Natomiast podrożało dokładnie tyle samo kategorii, tj. produkty tłuszczowe – 16,2 proc., nabiał – 13,2 proc., używki – 9,4 proc., mięso – 3,5 proc., inne art. – 1,3 proc., a także chemia gospodarcza – 0,1 proc.
Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Spadki natomiast w relacji rocznej zanotowały owoce - o 16,6 proc. oraz napoje - spadek o 6,2 proc.
Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE