Wegańskie hot-dogi na stacjach paliw?
Od poniedziałku na stacjach Orlen w menu Stop Cafe pojawiły się nowe przekąski, przeznaczone nie tylko dla wegetarian i wegan, ale także dla tych, którzy raz na jakiś czas chcieliby zrezygnować z mięsnego posiłku.
W menu Stop Cafe pojawiły się hot dogi z parówką wegańską w cenie 4,49 zł w ciemnym lub jasnym pieczywie z sosami. Parówki sojowe mają nawet osobne miejsca na podgrzewaczu. Ponadto na stacjach osoby niejedzące mięsa mogą się posilić bułką z pieczarkami, wrapem falafel czy kajzerką jaglaną.
WEGE OFERTA NA STACJACH PKN ORLEN TO: bułka z pieczarkami (opcja wegańska), hot dog z parówką wegańską(opcja wegańska), wrap falafel (opcja wegetariańska) i kajzerka jaglana wege (opcja wegetariańska).

Wegetariańskie menu na stacjach Orlen to wynik czteroletniej batalii Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Tyle czasu walczono o roślinne wersje oferowanych dań w największej krajowej sieci paliw. Organizacja swoim sukcesem pochwaliła się na facebooku.
Uwaga, jest jedno "ale": obecnie nowa oferta jest dostępna tylko w wybranych punktach stacji Orlen.
Wegańskie hot dogi na stacjach PKN Orlen. Czy to oferta stała czy czasowa?
- Chcielibyśmy, aby ta szeroka oferta produktów wegańskich i wegetariańskich zagościła na stałe w menu stop.cafe. Na ten moment, obecność nowych produktów vege w naszej ofercie, nie jest jakkolwiek ograniczona czasowo. To czy hot dog z parówką wegańską oraz bułka z pieczarkami wejdą na stałe do oferty zależy od zainteresowania Klientów. Mamy nadzieję, że nasze nowości zyskają szeroką grupę zwolenników. Wrap falafel oraz Kajzerka rumszyk vege są już od dłuższego czasu stałymi elementami w naszej ofercie nowego konceptu stop.cafe i zyskały swoich stałych odbiorców - napisali na facebooku przedstawiciele PKN Orlen.
Wegańskie hot dogi nie tylko na Orlenie. Pierwsza była IKEA
Stop Cafe poszedł w ślady sieci sklepów IKEA, które na początku sierpnia br. wprowadziła do menu przysklepowych bistro wegetariańskie hot dogi. Skład wege hot doga oparty jest na roślinach. Główne składniki wege hot doga to: jarmuż, czerwona soczewica, komosa ryżowa, cebula, marchew, ziemniaki oraz przyprawy takie jak imbir, kurkuma, sól i pieprz. Hot dog w wersji wegetariańskiej jest serwowany z dodatkami w postaci słodko-pikantnej musztardy, marynowanej czerwonej kapusty oraz prażonej cebulki.

- W IKEA chcemy inspirować ludzi i umożliwiać im prowadzenie zdrowszego, bardziej odpowiedzialnego życia, bez nadużywania zasobów naszej planety. Składniki roślinne są bardziej zrównoważone niż mięsne, ponieważ ich oddziaływanie na środowisko jest zdecydowanie niższe. Na przykład, emisja CO2/kg podczas produkcji wege hot doga jest około 7 razy mniejsza, niż w przypadku klasycznego hot doga IKEA. W ramach naszej oferty gastronomicznej chcemy tworzyć asortyment, który sprawia, że zrównoważone i zdrowe jedzenie jest smaczne, łatwe i niedrogie. Wierzymy, że dodając do menu Bistro IKEA wege hot doga, realizujemy tę misję – mówił w sierpniu Tomasz Jachimczak, Commercial & Range Manager, IKEA Retail w Polsce.
Wege Festiwal Trójmiasto - kwiecień 2018
POLECAMY NA STREFIE BIZNESU:
