1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem
fot. fot. mat. pras. Britta

Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem

2 z 9
350 g mąki pszennej typu 00, 10 g drożdży świeżych (3 g...
fot. fot. PIXABAY

Foccacia

350 g mąki pszennej typu 00, 10 g drożdży świeżych (3 g drożdży instant), pół łyżeczki łamanego pieprzu, 225 g ciepłej wody, 50 ml oliwy z oliwek; dżem: 50 g oliwek, 500 g pomidorów, 100 ml oliwy z oliwek, 100 g cebuli, cukier i sól

W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki. Do drugiej miski wlać łyżkę oliwy i przełożyć do niej ciasto, przykryć mokrą ściereczką i odłożyć na 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć na blaszkę, opuszki palców wcisnąć w ciasto, tak by powstały małe wgłębienia. Posypać rozmarynem i solą morską i odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w 220 st. C. Pomidory naciąć w krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pomidory, cukier i sól. Dusić 20 minut. Doprawić. Odstawić do ostygnięcia. Upieczoną foccacię pokroić na 4 części i przekroić wzdłuż. Smarować dżemem z pomidorów, położyć plasterek sera i ulubione dodatki. (www.msm-monki.pl)

3 z 9
1 szklanka ryżu basmati, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 3 łyżki...
fot. fot. Pixabay

Ryżowe kotlety z warzywami

1 szklanka ryżu basmati, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki startej marchewki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka przyprawy curry, 200 g groszku z puszki

Do garnka wlać olej, wsypać ryż, przesmażyć, a następnie zalać wodą (2 cm powyżej ryżu). Posolić i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Ostudzić, dodać jajko, startą marchewkę, groszek, przyprawy i bułkę tartą, doprawić. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć po obu stronach, ok. 2 minuty z każdej. (www.smakistyl.pl )

4 z 9
200 g ryżu basmati, 1 czerwona cebula ,  1 czerwona papryka,...
fot. fot. mat. pras. Britta

Byriani z ryżem i warzywami

200 g ryżu basmati, 1 czerwona cebula , 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 2 średnie ziemniaki obrane, 10 orzechów nerkowca w całości, 2-3 ząbki czosnku starte na tarce, 2 cm korzenia imbiru startego na tarce, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka posiekanej natki kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka garam masala, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki chili

Ryż namoczyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się przyrumieni, dodać pokrojoną paprykę i ziemniaki, smażyć przez minutę. Do biryani dodać jogurt, czosnek i imbir, znów smażyć minutę. Dodać przyprawy i namoczony ryż. Zalać wodą, zasypać ziołami, przykryć i gotować przez 12 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Podawać posypane kolendrą.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pierwsi wierni już w Watykanie. Inauguracja pontyfikatu papieża Leona XIV

Pierwsi wierni już w Watykanie. Inauguracja pontyfikatu papieża Leona XIV

Lewandowski kontra La Masia. Pomysł Flicka wbrew Polakowi

O TYM SIĘ MÓWI
Lewandowski kontra La Masia. Pomysł Flicka wbrew Polakowi

Polski transparent na fecie Barcelony. Oczarowany Lewandowski wrzucił zdjęcie

Polski transparent na fecie Barcelony. Oczarowany Lewandowski wrzucił zdjęcie

Zobacz również

Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

NOWE FAKTY
Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

Wypadek na DK 42 w Granicach. Bus uderzył w drzewo

Wypadek na DK 42 w Granicach. Bus uderzył w drzewo