1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem
fot. fot. mat. pras. Britta

Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem

2 z 9
350 g mąki pszennej typu 00, 10 g drożdży świeżych (3 g...
fot. fot. PIXABAY

Foccacia

350 g mąki pszennej typu 00, 10 g drożdży świeżych (3 g drożdży instant), pół łyżeczki łamanego pieprzu, 225 g ciepłej wody, 50 ml oliwy z oliwek; dżem: 50 g oliwek, 500 g pomidorów, 100 ml oliwy z oliwek, 100 g cebuli, cukier i sól

W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki. Do drugiej miski wlać łyżkę oliwy i przełożyć do niej ciasto, przykryć mokrą ściereczką i odłożyć na 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć na blaszkę, opuszki palców wcisnąć w ciasto, tak by powstały małe wgłębienia. Posypać rozmarynem i solą morską i odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w 220 st. C. Pomidory naciąć w krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pomidory, cukier i sól. Dusić 20 minut. Doprawić. Odstawić do ostygnięcia. Upieczoną foccacię pokroić na 4 części i przekroić wzdłuż. Smarować dżemem z pomidorów, położyć plasterek sera i ulubione dodatki. (www.msm-monki.pl)

3 z 9
1 szklanka ryżu basmati, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 3 łyżki...
fot. fot. Pixabay

Ryżowe kotlety z warzywami

1 szklanka ryżu basmati, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki startej marchewki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka przyprawy curry, 200 g groszku z puszki

Do garnka wlać olej, wsypać ryż, przesmażyć, a następnie zalać wodą (2 cm powyżej ryżu). Posolić i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Ostudzić, dodać jajko, startą marchewkę, groszek, przyprawy i bułkę tartą, doprawić. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć po obu stronach, ok. 2 minuty z każdej. (www.smakistyl.pl )

4 z 9
200 g ryżu basmati, 1 czerwona cebula ,  1 czerwona papryka,...
fot. fot. mat. pras. Britta

Byriani z ryżem i warzywami

200 g ryżu basmati, 1 czerwona cebula , 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 2 średnie ziemniaki obrane, 10 orzechów nerkowca w całości, 2-3 ząbki czosnku starte na tarce, 2 cm korzenia imbiru startego na tarce, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka posiekanej natki kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka garam masala, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki chili

Ryż namoczyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się przyrumieni, dodać pokrojoną paprykę i ziemniaki, smażyć przez minutę. Do biryani dodać jogurt, czosnek i imbir, znów smażyć minutę. Dodać przyprawy i namoczony ryż. Zalać wodą, zasypać ziołami, przykryć i gotować przez 12 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Podawać posypane kolendrą.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Barcelona po raz trzeci ograła Real! Tym razem w finale Pucharu Króla

Barcelona po raz trzeci ograła Real! Tym razem w finale Pucharu Króla

Dramatyczny wypadek. Samochód uderzył w słup trakcyjny, z auta wypadł silnik

Dramatyczny wypadek. Samochód uderzył w słup trakcyjny, z auta wypadł silnik

Zobacz również

Pożar budynku przy ulicy Piłsudskiego w Koszalinie. Ewakuowano mieszkańców [ZDJĘCIA]

AKTUALIZACJA
Pożar budynku przy ulicy Piłsudskiego w Koszalinie. Ewakuowano mieszkańców [ZDJĘCIA]

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]