
Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem

Foccacia
350 g mąki pszennej typu 00, 10 g drożdży świeżych (3 g drożdży instant), pół łyżeczki łamanego pieprzu, 225 g ciepłej wody, 50 ml oliwy z oliwek; dżem: 50 g oliwek, 500 g pomidorów, 100 ml oliwy z oliwek, 100 g cebuli, cukier i sól
W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki. Do drugiej miski wlać łyżkę oliwy i przełożyć do niej ciasto, przykryć mokrą ściereczką i odłożyć na 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć na blaszkę, opuszki palców wcisnąć w ciasto, tak by powstały małe wgłębienia. Posypać rozmarynem i solą morską i odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w 220 st. C. Pomidory naciąć w krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pomidory, cukier i sól. Dusić 20 minut. Doprawić. Odstawić do ostygnięcia. Upieczoną foccacię pokroić na 4 części i przekroić wzdłuż. Smarować dżemem z pomidorów, położyć plasterek sera i ulubione dodatki. (www.msm-monki.pl)

Ryżowe kotlety z warzywami
1 szklanka ryżu basmati, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki startej marchewki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka przyprawy curry, 200 g groszku z puszki
Do garnka wlać olej, wsypać ryż, przesmażyć, a następnie zalać wodą (2 cm powyżej ryżu). Posolić i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Ostudzić, dodać jajko, startą marchewkę, groszek, przyprawy i bułkę tartą, doprawić. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć po obu stronach, ok. 2 minuty z każdej. (www.smakistyl.pl )

Byriani z ryżem i warzywami
200 g ryżu basmati, 1 czerwona cebula , 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 2 średnie ziemniaki obrane, 10 orzechów nerkowca w całości, 2-3 ząbki czosnku starte na tarce, 2 cm korzenia imbiru startego na tarce, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka posiekanej natki kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka garam masala, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki chili
Ryż namoczyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się przyrumieni, dodać pokrojoną paprykę i ziemniaki, smażyć przez minutę. Do biryani dodać jogurt, czosnek i imbir, znów smażyć minutę. Dodać przyprawy i namoczony ryż. Zalać wodą, zasypać ziołami, przykryć i gotować przez 12 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Podawać posypane kolendrą.