5 z 9
1 opakowanie ryżu 4 kolory, 1 szklanka suchej soczewicy, 1/2...
fot. fot. mat. pras. Britta

Wegetariańskie gołąbki

1 opakowanie ryżu 4 kolory, 1 szklanka suchej soczewicy, 1/2 kg pieczarek, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 marchewka, olej, sól, pieprz, tabasco, 12-15 dużych liści kapusty, 3/4 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 kg pomidorów koktajlowych, gałązki tymianku

Soczewicę ugotuj dzień wcześniej. Kapustę sparz. Ugotuj ryż. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Pieczarki umyj i też zetrzyj. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, blanszuj. Dodaj pieczarki i mieszając doprowadź do odparowania wody. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj tam także ugotowany ryż. Całość wymieszaj i dopraw. Kolejne liście kapusty napełnij porcją farszu i złóż kształtując gołąbki. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, na nie wyłóż gołąbki poprzesypywane pokrojonymi pomidorkami. Wlej 3/4 szklanki bulionu warzywnego, ułóż na gołąbkach gałązki tymianku. Przykryj pozostałymi liśćmi i włóż do piekarnika z ustawioną opcją termoobieg na 35 minut. Po tym czasie ściągnij zewnętrzne liście i już w normalnym trybie (góra-dół) dopiecz gołąbki przez ok. 15 minut. (www.britta.pl x 2)

6 z 9
3 bakłażany, 200 g mozzarelli (najlepiej w wiórkach), 1...
fot. fot. mat. pras. Konspol

Wegetariańska mousaka

3 bakłażany, 200 g mozzarelli (najlepiej w wiórkach), 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 100 g pomidorów w puszce, puszka mleczka kokosowego, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 4 łyżki curry, 3 ząbki czosnku, 10 g imbiru, 1 pęczek kolendry

Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 minut, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy - plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami oraz mozzarellą. Ostatnią warstwę przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 st. C przez około 15 minut. (www.konspol.com.pl)

7 z 9
1/2 kg mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1 łyżka masła, 1...
fot. fot. mat. pras. Eisberg

Pierogi ze szpinakiem

1/2 kg mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli; farsz: 300 g młodego szpinaku, 200 g sera twarogowego, 100 g sera feta (alternatywnie), 2-3 ząbki czosnku, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepłą wodę. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką. Szpinak na farsz posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Wymieszać ser twarogowy z fetą, dodać szpinak, doprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane stopionym masłem, przesmażoną cebulką lub posypane szczypiorkiem. (www.eisberg.pl)

8 z 9
granola 500 g, miód 3-5 łyżek, płynny , olej kokosowy 5...
fot. FOT. MAT. PRAS. OSM PIĄTNICA

Minitarta z granoli

granola 500 g, miód 3-5 łyżek, płynny , olej kokosowy 5 łyżek, jogurt typu greckiego 0% tłuszczu, ulubione owoce: porzeczki, maliny, borówki

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Granolę rozbij na mniejsze kawałki i wymieszaj z miodem oraz 4 łyżkami oleju kokosowego. Pozostałym olejem wysmaruj formy do tartaletek i wyłóż je masą. Piecz przez 12-15 minut. Podawaj z łyżką jogurtu i owocami. (www.piatnica.com.pl )

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oficjalnie: Liverpool mistrzem Anglii! Ikoniczne selfie Salaha

Oficjalnie: Liverpool mistrzem Anglii! Ikoniczne selfie Salaha

Dramatyczny wypadek. Samochód uderzył w słup trakcyjny, z auta wypadł silnik

Dramatyczny wypadek. Samochód uderzył w słup trakcyjny, z auta wypadł silnik

Niezwykły Byk zodiakalny. Łyżwy, kij i parkany zamieniła na wybieg modelek [GALERIA]

Niezwykły Byk zodiakalny. Łyżwy, kij i parkany zamieniła na wybieg modelek [GALERIA]

Zobacz również

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Niezwykły Byk zodiakalny. Łyżwy, kij i parkany zamieniła na wybieg modelek [GALERIA]

Niezwykły Byk zodiakalny. Łyżwy, kij i parkany zamieniła na wybieg modelek [GALERIA]