Zdrowe i smaczne potrawy wegetariańskie. Zobacz przepisy!

Milena Kochanowska
Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem
Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem fot. mat. pras. Britta
Jedni nie jedzą mięsa ze względów zdrowotnych, inni z powodów etycznych, a jeszcze inni kierują się tylko modą. Jedno jest pewne - przepisów na pyszne dania jarskie nie brakuje i jest w czym wybierać.

Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim już w II tysiącleciu p.n.e. Miał wówczas charakter wyłącznie religijny. W Europie pojawił się w VI wieku p.n.e., stosowali go, podkreślając jego etyczne wartości, pitagorejczycy. Znanym wegetarianinem, także z powodów wyłącznie etycznych, był żyjący na przełomie XV i XVI wieku Leonardo da Vinci. Dziś osób, które z różnych powodów wyłączają z diety mięso, niekiedy nawet też ryby i owoce morza, nie brakuje. Dietetycy mówią zgodnym głosem, że ograniczenie spożywania mięsa na pewno nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie - wspomoże je.

A oto kilka inspiracji i przykładów na przyrządzenie różnorodnych, smacznych jarskich dań.

Wegetariański gulasz z kaszą

2 saszetki białej kaszy gryczanej, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 marchewka pokrojona w dużą kostkę, 1 papryka zielona pokrojona w dużą kostkę, 1 papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę, 3 średnie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, 2 pomidory pokrojone w kostkę, 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 1 łyżka wędzonej papryki w proszku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka majeranku, 100 ml mleczka kokosowego, sól i pieprz

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać marchewkę, papryki, ziemniaki i smażyć przez 2 minuty. Dodać przyprawy oraz pomidory i całość smażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą (lub bulionem) i przecierem, doprawić solą i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Tu znajdziesz pozostałe przepisy

Fasola po meksykańsku

200 g białej fasoli drobnej, 1 cebula posiekana, 2 ząbki czosnku posiekane, 1-3 papryczki chili, 500 ml bulionu, 1 awokado pokrojone w plastry, 1 pomidor pokrojony w kostkę, 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę, 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz

Kobieta

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy. Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę i zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy, aż fasola będzie gotowa. Pomidory mieszamy z czerwoną cebulą, awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Gdy fasola dojdzie, nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado. Danie można zagryźć przypieczoną tortillą lub bagietką. (www.halina.eu x 2)

Pasztet z warzyw z kruszonką

300 g ziemniaków, 200 g korzenia selera, 100 g marchwi, 2 cebule, 250 g pomidorów, 3 jajka, 80 g masła, 100 ml śmietanki 30%, ok. 250 ml rosołu warzywnego, koperek, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, cząber, sól, 100 g masła, 150 g mąki żytniej, 100 g sera żółtego tartego, 100 g orzechów włoskich, sałata masłowa, 2 ogórki małosolne, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, koperek, szczypiorek, marynowane grzybki

Na maśle przesmażamy cebulę. Dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę (w tym ziemniaki), smażymy, doprawiamy, a następnie podlewamy małą ilością rosołu. Pod koniec gotowania warzywa posypujemy dwiema łyżkami mąki, w ten sposób zagęszczając sos. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy na bardzo małym ogniu, maksymalnie odparowując płyn znajdujący się na patelni. Odparowane warzywa studzimy, dodajemy śmietankę, jajka i mieszamy. Przekładamy do foremek wyłożonych pergaminem. Łączymy wszystkie pozostałe składniki, powstałą kruszonką posypujemy wierzch naszego pasztetu i zapiekamy około 40 minut w temp. 170 stopni C. Do pasztetu możemy podać sałatę masłową ze śmietaną połączoną z chrzanem, musztardą i majonezem oraz koperkiem i szczypiorkiem, ogórki małosolne lub kiszone i marynowane grzybki. (www.ziemniakiczykartofle.com.pl)

Sałatka z dzikim ryżem i batatami

50 g dzikiego ryżu, 1 batat, 50 g sera feta, 1 łyżka żurawiny, 1 łyżka nasion dyni, garść rukoli; dressing imbirowy: 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 cm imbiru startego na tarce, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

Ryż ugotować. Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć. W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą. Składniki na dressing zmiksować blenderem i doprawić nim sałatkę. (www.britta.pl)

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
kirk hammet
yt.com - aspekty przejścia na wegetarianizm *** yt.com - znani i lubiani wegetarianie i weganie *** yt.com - nie kop sobie grobu widelcem *** mięso jest dla mięczaków - weganizm.com *** wegetarianie.pl *** otwarteklatki.pl *** puszka.pl *** wyzwolenie zwierząt - facebook.com
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Największy atak Rosji na Charków od początku wojny. Są ofiary

Największy atak Rosji na Charków od początku wojny. Są ofiary

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wróć na i.pl Portal i.pl