Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1235 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Zaskakujące rekordy Guinnessa. Największa sałatka z buraków i najstarszy ogórek
Największa sałatka z buraka, najdłuższy sznur z kiełbasy i największe serce z piernika to tylko niektóre z rekordów Guinnessa, które można znaleźć w polskiej...
Drożdżowa paska, czyli babka na prawosławną Wielkanoc
Prawosławna Wielkanoc już w niedzielę 24 kwietnia 2022 roku. Tym razem będą szczególnie wyjątkowe święta, gdyż w Polsce gościmy wielu uchodźców z Ukrainy. Warto...
Kulicze, wino i pisanki. Wielkanoc prawosławna - co znajdziemy na świątecznym stole?
Wielkanoc prawosławna 2022 już w ten weekend. Obchodzi ją wielu Ukraińców mieszkających w Polsce. Czym różnią się prawosławne święta wielkanocne od tych...
Lubczyk w kuchni. Afrodyzjak z przydomowego ogródka. Do czego używać lubczyku?
Według ludowych zwyczajów lubczyk dodawany do jedzenia miał zapewnić, że wybranek zakocha się w kucharce. Z czasem doceniano wartości zdrowotne i wyjątkowy...
Przyjęcie komunijne w domu czy restauracji? Ile zapłacimy u Magdy Gessler?
Zbliża się komunia 2022. Wiele osób już musiało rozstrzygnąć kwestię: przyjęcie komunijne w domu czy restauracji? Miejsca w lokalach są bowiem zajęte nawet na...
Biel, żywe kwiaty i szał na pistację. Najpiękniejsze torty komunijne
- Jeżeli chodzi o smak to jest szał na pistację - mówi Maria Lechel, właścicielka pracowni cukierniczej z Babimostu. Torty komunijne z żywymi kwiatami, z...
Obiad za 2 złote? Katarzyna Bosacka proponuje pierogi lwowskie, pyszne i tanie danie
Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka, promotorka gospodarnego gotowania i zdrowego odżywiania, tym razem wzięła na warsztat przepis na danie z Ukrainy. Na...
Najciekawsze palarnie kawy w Polsce. Tu zdobędziesz ziarno palone z miłością
Zapach kawy to dla wielu osób najbardziej pobudzający element poranka. Rodzinny biznes z Biłgoraju, palarnia prowadzona przez Norwega w Bydgoszczy i miejsce...
Kartki, zakazane zajączki i kulinarna cenzura. Wielkanoc w czasach PRL-u
Okres Polskiej Republiki Ludowej w widoczny sposób odcisnął piętno na naszej kulturze kulinarnej. Święta Wielkanocne również nie obyły się bez nacisków władzy....
Ze złotem, z rakami i z truflą. TOP 5 najdroższych burgerów, które są oznaką luksusu
Burgery na stałe zagościły się w menu restauracji w Polsce i na świecie. I to w lokalach podających nie tylko kuchnię amerykańską. Coraz częściej burger...