Katarzyna Zawada
Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
529 materiałów
Z mediami jestem związana od ponad dekady. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. W Polska Press pracuję już cztery lata, jestem częścią redakcji serwisów tematycznych.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in. o trwających i planowanych naborach, zmianach w dopłatach, problemach gospodarstw, protestach, świadczeniach KRUS i ZUS, cenach podstawowych produktów, a także przeczytasz wywiady z ciekawymi ludźmi z branży.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie:
Polska produkuje najwięcej dyni w UE. Uprawa nie jest wymagająca
Polacy królują w uprawie dyni? Okazuje się, że tak. Od 2020 roku nasz kraj jest liderem w produkcji warzywa w Unii Europejskiej. Jak informuje Krajowy Ośrodek...
Potraktuj tak chryzantemy, a przetrwają nie tylko 1 listopada
Początek listopada to dla wielu czas wędrówek po grobach bliskich. Na cmentarzach można zauważyć różne dekoracje, zarówno żywe, jak i sztuczne. Pojawiają się...
Czym różni się mandarynka od klementynki? Na to zwróć uwagę w sklepie
Owoce egzotyczne kojarzą nam się nie tylko ze świętami Bożego Narodzenia, ale z całym jesienno-zimowym okresem. Gdy na rynku mniej jabłek czy gruszek, chętnie...
W sprzedaży nie tylko główki. Tyle za kilogram kapusty szatkowanej
W sezonie jesiennym, gdy za rokiem czają się choroby, warto postawić na naturalne bomby witaminowe. Nasze babki wiedziały, że leśne owoce lub kiszone warzywa...
Dzikie koty w Polsce. Żbik i ryś różnią się od domowego pupila
Pierwsza myśl, gdy słyszymy o kotowatych w Polsce, to popularny mruczek. Część prowadzi „dachowy” tryb życia, część została udomowiona przez człowieka. Okazuje...
Te grzyby zjadają same siebie. W tych miejscach znajdziesz czernidłaki
Jesienią w polskich lasach rośnie wiele grzybów. Niektóre są jadalne, niektóre niejadalne lub trujące. Niektóre wyglądają pospolicie, a niektóre budzą podziw....
Premia dla młodego rolnika. Ostatni dzień na złożenie wniosku
Interwencja Premia dla młodego rolnika, zwana przez niektórych programem „Młody rolnik”, od lat cieszy się zainteresowaniem gospodarzy, którzy zaczynają...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Ziemniaki z Ukrainy zalewają polski rynek? Import spoza Unii jest zakazany
Kwestia ziemniaków wywołała w środowisku rolniczym niemałe poruszenie. Od kilku dni pojawiają się informacje, że rynek mogą zalać importowane z Ukrainy...
Kiszonki jako naturalny probiotyk. Nie tylko kapustę można włożyć do słoika
Kiszonki z warzyw to idealny pomysł na wsparcie odporności. Dziś „zdrowie” to hasło-klucz do naszego szczęścia. Jak zatem zadbać o siebie i nie dać się...