W skrócie
Klasyczna pina colada to drink przyrządzany z mieszaniny soku ananasowego, mleczka kokosowego i białego rumu. W wersji bezalkoholowej to napój odpowiedni do podania nawet abstynentom. W trakcie sylwestra w gronie znajomych można podawać go i w prosty sposób przypomnieć smaki tropikalnych podróży. Taki orzeźwiający napój przypadnie do gustu poszukiwaczom oryginalnych mocktaili. Warto dodać, że popularne określenie mocktail wzięło się z połączenia słów występujących w języku angielskim: mock oznaczających przedrzeźnianie, naśladowanie i cocktail. Zobacz prosty przepis na bezalkoholowy koktajl pina colada.
Pina colada – przepis bez alkoholu
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka ananasa z puszki,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki soku ananasowego,
- 4 kostki lodu.
Do dekoracji:
- 2 plasterki ananasa,
- 30 g wiórków kokosowych.
Jak zrobić bezalkoholową pina coladę?
Sposób przygotowania:
- Na początku w kielichu blendera umieściłam kawałki ananasa z puszki, wlałam mleko kokosowe i sok ananasowy.
- Następnie dodałam kostki lodu.
- Wszystkie składniki miksowałam w blenderze aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gdy kocktajl jest za gęsty, to dolewam 50 ml soku.
- Szklanki umoczyłam w wodzie, następnie włożyłam do miseczki z wiórkami kokosowymi, aby przykleiły się wokół krawędzi szklanki.
- Na szklankach umieściłam po naciętym plasterku świeżego ananasa lub ananasa z puszki.
- Do szklanek wlałam koktajl i podawałam go ze słomkami.
Wyjątkowa pina colada z mlekiem
Niektóre przepisy na pina coladę wskazują, aby mleko kokosowe zastąpić mlekiem. Taki przepis będzie interpretacją, choć daleko od oryginału. Sekret pysznej pina colady tkwi w połączeniu smaków ananasa i kokosa. Najłatwiej jest je uzyskać łącząc świeżo wyciśnięty sok z ananasa i zestawić go z aromatem mleczka kokosowego. Drink na bazie mleka nie będzie miał pełnego egzotycznego smaku.
Przepis na klasyczną pina coladę
Jeżeli chcesz na imprezę, w tym domówkę sylwestrową, zrobić tradycyjną pina coladę to spieszę z podaniem prostej receptury. W blenderze lub szejkerze barmańskim wystarczy wymieszać 50 ml białego rumu z 30 ml syropu kokosowego, 50 ml soku z ananasa i kostkami lodu. Wszystkie składniki trzeba mieszać przez kilkanaście sekund do całkowitego połączenia.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?