Dzień Czekolady 2018 obchodzimy 12 kwietnia. Z jej właściwości korzystali już Majowie i Aztekowie, jednak w formie, w której znamy ją dzisiaj do Europy dotarła dopiero w XVI wieku. Czekolada słynie z wyjątkowego smaku, ale nie wszyscy znają jej pożyteczne zastosowanie. Jak się okazuje, produkt, kochany przez prawie wszystkich, ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i psychikę, poprawia też samopoczucie i humor. Poznajcie jego 10 niezwykłych zastosowań i ciekawostek.
1. Czekolada do masażu i pielęgnacji ciała
Czekolada słynie jako wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, które pożytecznie wpływają na kondycję skóry. Produkty bazujące na tym produkcie, jak olejki i balsamy, regenerują i odżywiają naskórek.
Ciemnej czekolady możemy używać do domowych maseczek. Zawiera wiele witamin z grupy B, E, PP oraz magnez, żelazo, cynk i flawonoidy czy kofeinę, czyli substancje o właściwościach pielęgnacyjnych.
Dzięki zawartej w ziarnach kakaowca kofeinie, kosmetyki na bazie tego produktu ujędrniają i wyszczuplają ciało. Kofeinę znajdziemy niemal we wszystkich preparatach antycellulitowych.
Zobacz kolejna ciekawostkę --->
2. Czekolada a anty-żywność dla zwierząt
Jest jedna podstawowa zasada - czekolada jest wartościowym produktem, jednak tylko dla ludzi! Częstując nią zwierzęta, robimy im po prostu krzywdę. Czekolada zawiera teobrominę - substancję nieszkodliwą dla człowieka, ale toksyczną dla zwierząt - zwłaszcza psów. Teobromina powoduje u nich zbyt duże uwalnianie adrenaliny, co niekorzystnie wpływa na pracę serca.
Zobacz kolejna ciekawostkę --->
3. Czekolada uszczęśliwia
Dzięki łatwo przyswajalnym mikroelementom, czekolada nie tylko poprawia stan naszej skóry, ale przede wszystkim sprzyja funkcjonowaniu komórek nerwowych. Zawarte w niej selen i cynk powodują powstawanie w naszym organizmie endorfin, czyli związków zwalczających stres i nerwicę. Po zjedzeniu kawałka czekolady w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny. To neuroprzekaźnik, który przeciwdziała depresji.
Zobacz kolejną ciekawostkę ---->
Zobacz też: 10 ciekawostek o pączkach
4. Chroni przed próchnicą
Jako dzieci przynajmniej raz słyszeliśmy, że czekolada psuje zęby. Jak się okazuje, eksperci uznali, że w walce z próchnicą wyciąg z ziarna kakaowca jest skuteczniejszy niż fluor. Co więcej, choć ten drugi od lat jest pod kontrolą, może szkodliwie wpływać na nasz organizm.
Skąd wiemy o skuteczności ekstraktu z ziaren kakaowca? Naukowcy przeprowadzili eksperyment, podczas którego podawali szczurom laboratoryjnym jedzenie bogate w cukier, infekując je bakteriami odpowiedzialnymi za próchnicę. Jednej grupie do wody dodawano wyciąg z łupin nasion kakaowca. Pod koniec doświadczenia te szczury miały o połowę mniej chorych zębów niż pozostałe zwierzęta, które także dostawały pożywienie bogate w cukier.
Zobacz kolejną ciekawostkę ---->