Dzień Czekolady 2018: Wyjątkowy smak i zbawienne działanie. Oto 10 niezwykłych zastosowań czekolady. Czego o niej nie wiedziałeś?

Dzięki łatwo przyswajalnym mikroelementom, czekolada nie tylko poprawia stan naszej skóry, ale przede wszystkim sprzyja funkcjonowaniu komórek nerwowych. Zawarte w niej selen i cynk powodują powstawanie w naszym organizmie endorfin, czyli związków zwalczających stres i nerwicę. Po zjedzeniu kawałka czekolady w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny. To neuroprzekaźnik, który przeciwdziała depresji. Zobacz kolejną ciekawostkę ---->Zobacz też: 10 ciekawostek o pączkach
Dzięki łatwo przyswajalnym mikroelementom, czekolada nie tylko poprawia stan naszej skóry, ale przede wszystkim sprzyja funkcjonowaniu komórek nerwowych. Zawarte w niej selen i cynk powodują powstawanie w naszym organizmie endorfin, czyli związków zwalczających stres i nerwicę. Po zjedzeniu kawałka czekolady w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny. To neuroprzekaźnik, który przeciwdziała depresji. Zobacz kolejną ciekawostkę ---->Zobacz też: 10 ciekawostek o pączkach Pixabay
Dzień Czekolady 2018 obchodzimy 12 kwietnia. Z jej właściwości korzystali już Majowie i Aztekowie, jednak w formie, w której znamy ją dzisiaj do Europy dotarła dopiero w XVI wieku. Czekolada słynie z wyjątkowego smaku, ale nie wszyscy znają jej pożyteczne zastosowanie. Jak się okazuje, produkt, kochany przez prawie wszystkich, ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i psychikę, poprawia też samopoczucie i humor. Poznajcie jego 10 niezwykłych zastosowań i ciekawostek.

Wybrane dla Ciebie

Biało-Czerwoni nie oczarowali w "Kotle Czarownic". Wzruszony debiutant

Biało-Czerwoni nie oczarowali w "Kotle Czarownic". Wzruszony debiutant

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wróć na i.pl Portal i.pl