5. Czekolada a ciśnienie krwi i zmęczenie
W obniżaniu ciśnienie niemałe znaczenie mają zawarte w gorzkiej czekoladzie polifenole. Są to organiczne związki chemiczne, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo. Zapobiegają także powstawaniu zakrzepów i miażdżycy naczyń krwionośnych.
Udowodniono naukowo, że gorzka czekolada pomaga także w walce z zespołem przewlekłego zmęczenia.
Zobacz kolejną ciekawostkę ---->
6. Czekoladowy sos do mięs
Gorzka czekolada coraz częściej wykorzystywana jest w niecodzienny sposób w kuchni. Jak się okazuje, wielu smakoszy uważa, że w postaci sosu idealnie pasuje do wieprzowiny i drobiu. Dla znajomych można przygotować np. kotleciki z indyka maczane w pikantnym sosie czekoladowym. Poza sosami, gorzka czekolada jest także wykorzystywana jako składnik panierki.
Zobacz kolejną ciekawostkę ---->
Zobacz też: Jaki samochód do Ciebie pasuje?
7. Hamuje nasze zachcianki
Kiedy sięgamy po ciemną czekoladę jako przekąskę, czujemy się pełniejsi i rezygnujemy z dodatkowych smakołyków. Ten produkt zawiera niski indeks glikemiczny i zmniejsza apetyt, więc stabilizuje poziom cukru we krwi. Przypominamy, że im większa ilość kakao, tym czekolada jest zdrowsza, a także mniej kaloryczna i właśnie po taką przekąskę należy sięgać.
Zobacz kolejną ciekawostkę ---->
8. Czekolada plus ser
To, że w ser zawijamy żurawinę lub winogrona, nie jest żadną nowością i nikogo nie dziwi. Co jednak, jeśli w ser zawiniemy czekoladę? Na ten pomysł wpadła brytyjska sieć supermarketów, która weszła na rynek spożywczy z roladą z angielskiego sera pleśniowego stilton oraz belgijskiej czekolady.
Zobacz kolejną ciekawostkę ---->
Zobacz też: Czy dogadasz się z poznaniakiem?