Wyniki ogólnopolskiego sondażu zrealizowanego na panelu Ariadna wskazują, że blisko 30 proc. pracujących nie przygotowuje w ogóle posiłku w domu, z myślą o zabraniu go do pracy albo robi to najwyżej 3 razy w miesiącu. Główną trudnością w samodzielnym przyrządzeniu jest brak czasu (47 proc.) i konieczność wcześniejszego nabycia wszystkich składników (25 proc.). Stąd rosnąca popularność kupowanych w sklepie dań gotowych do podgrzania.
- Główną trudnością w przygotowywaniu posiłków do pracy jest czas. Prawie połowa badanych wskazuje go bezpośrednio, a pozostali twierdzą, że równie uciążliwe są czynności związane z wcześniejszym zakupem produktów. To oznacza, że w 90 proc. przypadków winny jest brak czasu. W tym kontekście nie dziwi, że blisko 30 proc. osób pracujących deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa w pracy dania gotowe. Aż 70 proc. twierdzi, że kupione dania, gotowe do podgrzania, spożywa minimum raz w miesiącu – mówi dr Tomasz Baran z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Co i jak jemy wpływa na to, jak pracujemy
Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także wyniki w pracy.
– Spożywanie posiłków w pracy jest bardzo ważne, ponieważ pozwala nam utrzymać energię i poziom koncentracji przez 8-9 godzin, które zwykle w pracy spędzamy. Polacy regularnie jedzą posiłki w czasie pracy, najczęściej w porze lunchu czy obiadu między 12.00 a 13.00. Niektórzy pracownicy wychodzą z pracy na czas posiłku, ale zdecydowana większość je w pracy, bądź przy biurku, bądź w miejscu do tego przeznaczonym jak stołówka czy kantyna zapewniona przez pracodawcę. Stąd rosnąca popularność dań gotowych bądź posiłków przygotowywanych w domu. Z tymi drugimi jest jednak taki problem, że ich przygotowanie wymaga czasu i oddzielnych zakupów w tym celu – mówi Rafał Jędrzejewski, ekspert ds. HR w Executive & Friends.
Sami pracownicy także mają świadomość tego, jak ważne jest to, co jemy. Według 50 proc. ankietowanych wartościowe i pożywne danie obiadowe to takie, które jest cennym źródłem witamin i minerałów. Co czwarty badany wskazuje też, że posiłek powinien być bogaty w warzywa oraz pozbawiony konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Rynek odpowiada na potrzeby pracowników
Producenci bacznie obserwują rynek i szybko reagują na aktualne trendy żywieniowe. Dzięki temu na sklepowych półkach możemy znaleźć coraz więcej dań gotowych do spożycia, które są dobrą alternatywą dla posiłku przygotowanego w domu. I nie są to już tylko zupki chińskie czy dania instant, ale innowacyjne produkty z wysokiej jakości składników. Są bogate w cenne substancje odżywcze, takie jak błonnik czy magnez, a przy tym nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników czy ulepszaczy smaku.
– _Dania gotowe wydają się być najprostszym rozwiązaniem dla pracownika i dlatego cieszy, że oferta systematycznie rośnie. Co więcej, producenci wprowadzają dania coraz to bardziej bogate w składniki i coraz to bardziej spełniające normy wymagających klientów. Dobrym przykładem jest marka Łowicz, która wprowadziła ostatnio linię Kaszotto i Risotto – pełnowartościowych posiłków, które można przygotować w zaledwie 2 minuty _– mówi Rafał Jędrzejewski.
Jak wynika z badania, pracujący Polacy cenią dania gotowe także za poręczne opakowanie (34 proc.), cenę (33 proc.) i smak (21 proc.). Innowacyjne dania tej kategorii są nie tylko pożywne, smakiem nie odstają od domowych, a ich przyrządzenie nie jest czasochłonne i wymagające wcześniejszego przygotowania. Co ważne, ich cena nie obciąża odczuwalnie kieszeni pracownika.
Jak żywią się Polacy w pracy? Prawie 40 procent sięga po dania gotowe
Michał Szczygielski
Żyjemy coraz szybciej, pracujemy coraz więcej. W efekcie nieustannie borykamy się z brakiem wolnego czasu. Coraz trudniej wygospodarować go na odpoczynek czy rozrywkę, ale także na robienie zakupów i przygotowywanie posiłków. Z tych powodów częściej sięgamy po dania gotowe, których wybór na rynku z roku na rok jest coraz większy. Potwierdza to badanie przeprowadzone w ramach panelu Ariadna na temat posiłków Polaków w pracy. 80 proc. badanych podkreśla, że to właśnie szybki czas przygotowania sprawia, że w porze posiłku w pracy sięgają po dania gotowe.
Wideo
Materiały promocyjne partnera
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.
Podaj powód zgłoszenia
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.