Jaki grill ogrodowy wybrać: węglowy, gazowy, czy elektryczny?

Beata Czubaj
Wybierając grill powinniśmy zastanowić się przede wszystkim nad jego wielkością i sposobem "zasilania".
Wybierając grill powinniśmy zastanowić się przede wszystkim nad jego wielkością i sposobem "zasilania". 36clicks (123RF)
Miłośnicy grillowania powinni wybierać ogrodowy ruszt z rozwagą. Od kwietnia do końca września trwa sezon grillowy. Zobacz, jaki model grilla będzie odpowiedni.

Wybór grilla powinien być uzależniony od tego, w jaki sposób będziemy go używać. Jeśli korzystamy z niego raczej rzadko, nie będzie nam potrzebna profesjonalna grillo-wędzarnia. Wystarczy mały, tani grill.
Ważnym parametrem grilla jest powierzchnia rusztu – im więcej gości zapraszamy na ogrodowe przyjęcia, tym powinien być większy. Przy zakupie konkretnego modelu koniecznie trzeba sprawdzić nóżki i kółka. Aby grill spełniał wymogi bezpieczeństwa, powinny być one wykonane z dobrych materiałów, solidne dopasowane i przykręcone. To ważne, by palenisko stało stabilnie nawet na nierównym terenie.

Grille węglowe

Najpopularniejsze są grille węglowe, oferowane w wielu formach i kolorach. Ich podstawowe zalety to niezależność od sieciowych źródeł energii i mobilność. Do zorganizowania biesiady wystarczą worek węgla drzewnego i podpałka. Wśród grilli węglowych najbardziej znane są proste modele typu hibachi. Wybierając model warto sprawdzić, czy wysokość rusztu jest regulowana. Najlepiej kupić egzemplarz wyposażony w dwa ruszty. Niżej można piec mięsa, wyżej warzywa wymagające mniejszej temperatury.

Grill węglowy z regulowaną wysokością rusztu.
Najlepiej wybrać grilla, który ma regulowaną wysokość rusztu. Opcję taką mają nawet małe i proste modele. lianem (123RF)

Grill kulisty został wynaleziony w 1952 r. w fabryce produkującej boje morskie. Okazało się, że do jednej połowy można przymocować nóżki, drugą zaś potraktować jak pokrywkę. Jak się okazało grill z przykrywką pozwala na pieczenie potraw wymagających dużo wyższej temperatury, niż może zapewnić grill odkryty. Ponadto można nasycać mięso rozmaitymi aromatami – wystarczy na rozżarzone węgle wlać trochę piwa czy wina i zamknąć grill na kilka minut.

Zobacz również:

Grille gazowe

Oprócz grilli węglowych dostępne są też modele gazowe i elektryczne. Są wygodne, jednak miłośnikom grillowania brakuje w nich charakterystycznego aromatu płonącego węgla, jakim przesiąkają potrawy pieczone na grillu węglowym.
Grille gazowe mogą być zasilane gazem ziemnym lub płynnym z butli. Pierwsze sprawdzają się wyłącznie w przydomowych ogrodach, gdzie jest dostęp do instalacji gazowej. Drugie z powodzeniem można wykorzystać na działce.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybierając grill gazowy należy zwrócić uwagę na to, by płomienie nie ogrzewały bezpośrednio rusztu, a palniki były wyposażone w żeliwne osłony, które równomiernie rozprowadzają ciepło. Palniki powinny być przynajmniej dwa z regulowaną siłą płomienia. W niektórych droższych modelach można znaleźć ponadto specjalnie wyprofilowane fragmenty lawy wulkanicznej spełniające dokładnie taką samą rolę, jak rozżarzony węgiel drzewny. Zaletą grilla gazowego jest łatwość obsługi – rozpalanie i kontrolowanie temperatury.

Grille elektryczne

Wybierając grill elektryczny trzeba zwrócić uwagę na moc (nie powinna być mniejsza niż 1000 W) oraz fakt, czy grill jest jedno- czy dwustrefowy. Grill dwustrefowy, podobnie jak opiekacz, grzeje z dwóch stron jednocześnie, co znacznie skraca czas przygotowania potraw. Oferta rynkowa grilli elektrycznych jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie – od niewielkich, prostokątnych modeli po profesjonalne kombajny z kilkoma rusztami, na których można piec kilkadziesiąt porcji na raz. Grill elektryczny ma podstawową wadę – użyjemy go tylko tam, gdzie jest dostęp do prądu.

Dom i nieruchomości

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

A kiedy wybierzesz już grill, wypróbuj doskonałe przepisy na:

Warto przeczytać:

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

d
deeDee

a ja mam w domu elektryczny i zachowuje ten wspaniały smak lata, nawet na śniadania do warzyw, polecam BREVILLE DuraCeramic

T
Tadek
Z organizacją grilla to można pójść nawet o krok dalej. My z moją żoną w tym roku wzięliśmy na swoje barki organizację naszej imprezy rodzinnej. Postanowiliśmy nawet wziąć firmę Catering Arts, która zorganizowała nam wiejski stół. Nigdy tak dobrego mięsa nie jadłem. A rodzinka zadowolona, bo wszystko się pięknie prezentowało.

Wybrane dla Ciebie

Rosjanie minują ciała nieżywych zwierząt. Po co to robią?

Rosjanie minują ciała nieżywych zwierząt. Po co to robią?

Szaleńczy atak nożowniczki w Monachium. Są ranni

Szaleńczy atak nożowniczki w Monachium. Są ranni

Wróć na i.pl Portal i.pl