Ukąszenie kleszcza może wywołać alergię żywieniową
Kleszcze kojarzymy głównie z takimi chorobami jak borelioza, czy – częściej występująca u zwierząt – babeszjoza. Jednak ukąszenie niektórych gatunków tych pajęczaków potrafi wywołać alergię na czerwone mięso. Co gorsze – jak wynika z badań – alergia ta staje się coraz częstsza.
Alfa-gal to cukier występujący w mięśniach większości ssaków, z wyjątkiem naczelnych (do których zaliczają się m.in. małpy i ludzie). Normalnie tolerujemy jego występowanie w mięsie i w innych produktach spożywczych.
Alergia jedyna w swoim rodzaju
Jednak ukąszenie kleszcza z gatunku Amblyomma americanum i kilku innych może spowodować, że rozwinie się u nas silna odpowiedź immunologiczna na ten cukier. Mechanizmu takiej reakcji dotąd nie udało się odkryć. Co dziwniejsze jest to jedyna alergia pokarmowa na węglowodany, a nie na białko.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
Objawy tej alergii też nie pojawiają się typowo, w kilka minut po ekspozycji na alergen, lecz dopiero po kilku godzinach.
Alergia staje się coraz częstsza
Szacuje się, że obecnie na to powikłanie po ukąszeniu kleszcza może cierpieć nawet do 450 tys. mieszkańców Stanów Zjednoczonych, co stawiałoby tę alergię na 10 miejscu, zaraz po alergii na sezam, na którą cierpi pół miliona osób w USA.
Jak dotąd nie udało się opracować skutecznej metody leczenia zespołu alfa-gal. Jednak może on z czasem samoistnie zaniknąć poprzez zmianę stylu życia.
Źródło: Vox, Gizmo
