W skrócie
Kawa świąteczna to rozgrzewający napój podawany w wielu kawiarniach. Bez większego problemu można przygotować go w zaciszu własnej kuchni. W słoiku mieszam cukier trzcinowy z cukrem z prawdziwą wanilią, cynamonem, kardamonem i mielonymi goździkami. Jeżeli nie możecie znaleźć zmielonych przypraw, to zachęcam do samodzielnego zmielenia w młynku lub rozgniecenia w moździerzu. Tak przygotowany miks kawowy można przechowywać w suchym miejscu przez około sześć miesięcy. Warto na słoiku dopisać datę przygotowania i przydatności do spożycia.
W galerii możesz zobaczyć składniki kawy świątecznej
Kawa świąteczna – prosty przepis do słoika
Liczba porcji: na 1 słoik, na około 20 kaw.
Czas przygotowania: 7 minut.
Stopień trudności: prosty.
Składniki:
- 120 g cukru trzcinowego demerara,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 1/4 laski wanilii,
- 22 g kawy rozpuszczalnej espresso,
- 8 g mielonego cynamonu,
- 4 g mielonego imbiru,
- 6 g mielonego kardamonu,
- 4 g mielonych goździków.
Opcjonalnie:
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego na 1 osobę.
Jak zrobić kawę świąteczną?
Sposób przygotowania:
- W czystym słoiku połączyłam wszystkie składniki na kawę świąteczną.
- Na jedną kawę potrzebuję 2 łyżeczek mieszanki kawowej. Z tej mieszanki kawy z piernikowymi przyprawami warto przygotować cappuccino lub aromatyczne latte.
- Następnie zagrzałam mleko i zalałam nim kawę w szklance lub kubku.
- Odrobinę mleka spieniłam i ułożyłam na wierzchu kawy.
- Przed podaniem oprószyłam odrobiną mielonego cynamonu. Wedle uznania, można także oprószyć wierzch szczyptą gorzkiego kakao.
Kawa świąteczna na prezent
Domowa mieszanka kawy świątecznej to także znakomity sposób na prezent dla przyjaciół i znajomych. Wystarczy wziąć słoik, ułożyć składniki warstwowo, zawiązać ozdobny sznurek lub kokardę i dołączyć karteczkę ze sposobem przygotowania napoju. Kawę świąteczną można także podawać z własnoręcznie przygotowanymi pierniczkami lub korzennymi kruchymi ciasteczkami.
Mielona kawa świąteczna
Taką kawę świąteczną robię na dobrej jakości kawie rozpuszczalnej. Łatwo dostępna jest kawa arabica, która będzie świetnie łączyć się z mlekiem. Spośród kaw rozpuszczalnych wybieram espresso, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaparzyć kawę mieloną z przyprawami w kawiarce. Wystarczy do sitka wsypać zmieloną kawę z mielonym kardamonem, cynamonem, goździkami i imbirem i zagotować. Aby z kawy pozbyć się ewentualnej goryczy, zachęcam do użycia wody o temperaturze około 60° Celsjusza. Skróci to czas zagotowywania i w szybki sposób pozwoli kawie rozwinąć smak i aromat przypraw.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?