Niezależnie od rodzaju kuchni, w jakiej specjalizuje się restauracja, elementy odzieży jej obsługi pozostają zawsze takie same. Z czego składa się podstawowy zestaw? Oczywiście z bluzy, spodni, fartucha lub zapaski, nakrycia głowy oraz odpowiedniego obuwia. Ubiór nadaje, rzecz jasna, cech profesjonalizmu jednak musi on spełniać również swoje zadania. Ma być nie tylko wygodny, ale również powinien chronić kucharza, przed różnymi „zagrożeniami” czającymi się w kuchni. Co ciekawe, strój kucharza i jego historia sięga aż XVI wieku. Bywało wtedy, że kucharze zamożnych rodów w związku ze swoimi umiejętnościami byli prześladowani (nie tylko ze względu na wyjątkowe zdolności kucharskie. Posiadali oni wtedy rzadką umiejętność czytania i pisania, co było konieczne do poznawania tajników zawodu). Szukając schronienia w kościołach prawosławnych upodabniali się strojem do kapłanów w długich szatach i wysokich nakryciach głowy. Na początku XIX wieku we Francji, Marie-Antoine Carême, który był kucharzem i piekarzem m.in. rodu Rothschildów, nadał strojowi bardziej „unormowanego” charakteru. Jako nowość zaproponował bluzę kucharską w kolorze białym. Kolor niezmiennie kojarzony z czystością, której każda kuchnia bezwzględnie wymaga.
Dlaczego obsługa kuchni potrzebuje specjalnej odzieży?
W świecie kucharzy obowiązuje tzw. dress code, uściślając są to zasady ubioru w pracy. Wizerunek jednak nie spełnia w tym wypadku kluczowej roli. Ubrania kucharskie wypracowane zostały przez wieki doświadczeń, przede wszystkim mają odpowiadać wymogom zawodu. Poza tym praca w kuchni niewątpliwie łączy się z ciągłym kontaktem z żywnością, dlatego odzież musi być dopasowana do wymogów przepisów BHP. Dlaczego bluzy kucharskie są wykonywane ze stosunkowo grubych materiałów? W końcu w kuchni bywa wystarczająco gorąco, nie potrzeba chronić się przed zimnem. Otóż materiały mają chronić pracowników m.in. przed parą, czy wysokimi temperaturami.
Odzież kucharska - jakie są jej elementy?
Jednym z elementów wyróżniających obsługę kuchni są nakrycia głowy. Nadają im nie tylko profesjonalnego wyglądu, ale przede wszystkim pełnią bardzo ważną funkcję. W ofercie sklepu Kupuj Fartucha dostępne są bardzo ciekawe modele wśród których, możemy znaleźć bandany, czepki kucharskie, tradycyjne czapki, czy damskie budyniówki. Jakiej formy okrycie głowy by nie przybrało, jest jedną z ważniejszych części stroju, ze względów zachowania istotnych zasad higieny. Odnaleziony włos w podanym daniu zdyskwalifikuje każdą restaurację, dlatego tak ważnym jest stosowanie odpowiednich nakryć. Czapka kucharska musi dokładnie zasłaniać wszystkie włosy na głowie kucharza, niezależnie od ich długości. W niektórych renomowanych restauracjach wysokość czapki będzie równorzędna z informacją o randze danego pracownika kuchni. Oczywiście im wyższa, tym ważniejszy jest jej posiadacz. Bluzy kucharskie lub kitle są innym nieodłącznym elementem odzieży kucharskiej. Przy wyborze bluzy warto zwracać uwagę na to z jakiego materiału została wykonana i na to jaki fason najbardziej nam odpowiada podczas pracy. Zdecydowana większość bluz posiada zakładane na siebie poły zapinane na guziki lub napy. Zastosowanie dwóch warstw materiału mają zadanie ochronne, podobnie jak materiał jaki wykorzystywany jest do produkcji. W sklepie Kujpuj Fartucha dostępne są również modele wodoodporne. Nie trzeba dodawać, że ta cecha materiału na pewno szybko znajdzie swoich zwolenników ze względu na praktyczność. Kluczowym elementem jeśli chodzi o wygodę pracy jest też długość rękawów. Mogą one być krótkie, do łokcia, na 3/4 lub długie. W dobrej kuchni praca zawsze wre, więc kucharze muszą zakasać rękawy, a podwijane rękawy najlepiej zapiąć jest na napy specjalnym trokiem. Spodnie – klasycznie koloru czarnego, ale współcześnie już niekoniecznie. Ciekawym rozwiązaniem są modele w kratkę lub pepitkę, które pomogą zamaskować przypadkiem powstałe plamy, o które w kuchni nietrudno. Zawsze są ubierane długie, gdyż chronią kucharzy przed rozgrzanymi płynami, dlatego też tutaj ważny jest bardzo materiał z jakiego są wykonane.
Odzież kucharska musi się sprawdzać w każdej sytuacji (kupujfartucha.pl)Dodatkową, ale nie mniej ważną cechą spodni musi być ich wygoda podczas użytkowania. W pasie powinny posiadać komfortową gumę, którą można regulować obwód. Fartuch to niezbędny element w każdej profesjonalnej kuchni! Musi być odporny na zabrudzenia i zmięcia, a także chroni odzież znajdującą się pod nim przed plamami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go szybko zdjąć, kiedy chcemy wyjść poza kuchnię, aby spotkać się z gośćmi. Fartuchy kucharskie posiadają szelkę zakładaną na szyję oraz pas biodrowy swobodnie zawiązywany, dzięki któremu nie trzeba martwić się o rozmiar. Podobną funkcję będą pełniły zapaski, choć te mogą być wyposażone w dodatkowe kieszenie. Buty kucharskie mają niezwykle duże znaczenie, gdyż praca wymaga wielu godzin na nogach. Specjalne wkładki, systemy absorbujące wstrząsy, waga butów będą miały długotrwały wpływ na komfort pracy i wygodę ich użytkowników. Można powiedzieć, że stanowią podstawę funkcjonowania kucharzy, przez co muszą spełniać jeszcze kilka kluczowych warunków. Antypoślizgowa podeszwa jest obowiązkowa, ponieważ w pracy w kuchni wyjątkowo łatwo o poślizgnięcie. A i zdarza się coś czasem upuścić, dlatego powinny posiadać wzmacniane noski, aby ochronić stopę przed spadającym przedmiotem. Warto aby jednocześnie dla komfortu posiadały otwory wentylacyjne. Przy długich i intensywnych godzinach pracy jest to konieczne. Materiał, z którego są wykonane powinien pozwalać na łatwe utrzymanie ich w czystości, która w kuchni jest niezmiernie istotna.
Tylko odzież kucharska najwyższej jakości
Wysoka jakość odzieży i obuwia to nie tylko ładny i modny wygląd (który wcale nie zaszkodzi). Pozwala ona na pełen profesjonalizm i najwyższy komfort pracy kucharzy, od których zależą doznania smakowe gości. Odzież kucharska musi być wygodna i praktyczna. Dodatkowe kieszenie na akcesoria kucharskie, które powinny być zawsze pod ręką, ułatwiają funkcjonowanie kuchennej obsługi. Wysoka jakość materiałów wiąże się z ich dużą wytrzymałością i odpornością na warunki, w jakich kucharze przygotowują dania. Specjalistyczna i dedykowana do profesji odzież posłuży na dłużej przez to, że jest bardziej trwała. Wodoodporne i odporne na zabrudzenia materiały są praktycznym, pozwalającym zachować higienę rozwiązaniem.
Odzież kucharska musi być wygodna i przewiewna
Gotowanie, pieczenie, smażenie wiąże się z wysoką temperaturą. Praca w kuchni jest intensywna, a długie godziny spędzone na nogach wymagają, aby obsługa kuchni mogła czuć się komfortowo. Materiały zapewniające dobrą cyrkulacje powietrza nie są przeznaczone tylko dla sportowców. Skóra w trakcie wysiłku jakiego wymaga cały proces gotowania musi oddychać, a ubrania powinny zapewniać pełną swobodę ruchów.