
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem
Zagrożenie
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzia z porem.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu
Nazwa produktu: Śledź z porem, 3000 g oraz 1000 g
Numer partii: 27.11.2024
Termin przydatności do spożycia: 25.12.2024
Producent: Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowne zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 5.12.2024

Możliwa obecność metalowych elementów w suplemencie diety
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Farmina sp. z o.o. dobrowolnym wycofaniu jednej serii suplementu diety pn. Propolis Forte ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Propolis Forte suplement diety, 30 tabletek o smaku pomarańczowym
Numer serii: 47520
Najlepiej spożyć przed końcem: 07.2027
Producent: Farmina sp. z o.o., ul. Lipska 44, 30-721 Kraków, Zakład w Myślenicach, ul. Cegielskiego 2, 32-400 Myślenice
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji od konsumenta przeprowadził szczegółową analizę procesu produkcyjnego, w wyniku której ustalono, że nie można wykluczyć możliwości zanieczyszczenia suplementu diety fragmentami metalu. Farmina sp. z.o.o zdecydowała o dobrowolnym wycofaniu suplementu diety ze sprzedaży oraz niezwłocznie poinformowała swoich odbiorców o wycofaniu produktu z obrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej serii produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie serii produktu.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 5.12.2024

Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w konserwie mięsnej
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g
Numer partii: 03.03.2026 416A.E
Data minimalnej trwałości: 03.03.2026
Producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu. W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 2.12.2024

Alkaloidy pirolizydynowe w określonej partii herbatki rumiankowo-koperkowej
Zagrożenie
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w Herbatce fix rumiankowo-koperkowej. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać zagrożenie dla konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Herbatka fix Rumiankowo-koperkowa, 20 sztuk
Numer partii: 011023
Data minimalnej trwałości: 09.2026
Producent: Krakowskie Zakłady Zielarskie Herbapol w Krakowie S.A. ul. Chałupnika 14, 31-464 Kraków; Zakład Produkcyjny ul. Partyzantów 7, 32-700 Bochnia
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli
Herbapol zakończył proces wycofania z obrotu wskazanej partii produktu pn. Herbatka fix rumiankowo-koperkowa, numer partii: 011023, data minimalnej trwałości: 09.2026.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorowały proces wycofania kwestionowanej herbatki, postępowanie wyjaśniające względem produktu przed organami kontroli jest w toku.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 29.11.2024