Ostrzeżenie GIS 13.10: Akcesoria kuchenne – Łopatka
Zagrożenie
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego
w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że migracja tych substancji z łopatki do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu
- Nazwa produktu: Akcesoria kuchenne – Łopatka
Kod kreskowy: 8718158001450
Dystrybutor: Firma Igmar Sp. jawna, Dąbrówka 103a, 38-211 Jasło
Opis produktu – Łopatka o barwie czarnej z poliamidu z rączką wykonaną z metalu w kolorze srebrnym i uchwytem do powieszenia. Długość łopatki 33 cm. Na uchwycie tłoczenie: +210°C 1410 °F oraz symbol dopuszczający wyrób do kontaktu z żywnością.
Na etykiecie podano również:
AM/63, P.O.BOX37211, 1030 AE AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
489759
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Dystrybutor rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku oraz powiadamia swoich kontrahentów o zaistniałej sytuacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Łopatka
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
