
Zupa grzybowa
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
[sc]Potrawy wigilijne: Zupa grzybowa - PRZEPIS[/sc]
Składniki:
2 łyżki oliwy,
200 g ugotowanych grzybów,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
800 ml bulionu warzywnego,
100 ml śmietany 30%,
sól ziołowa,
pieprz ziołowy,
tymianek
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgniatamy ząbki czosnku. Ugotowane grzyby na rozgrzanej oliwie podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem. Podsmażone grzyby dodajemy do gotującego się rosołu (kilka grzybów można pozostawić do dekoracji). Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie miksujemy. Zabielany śmietaną i ponownie gotujemy. Podawać można z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.
ZOBACZ: Stół wigilijny: Świąteczne dekoracje. Jak przystroić stół na Boże Narodzenie? [ZDJĘCIA]

Pieczone śledzie
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Pieczone śledzie - PRZEPIS
Składniki:
3 niedużych filetów ze świeżych śledzi,
sok z cytryny,
sól, pieprz,
cukier do smaku,
1 por,
3 pomidory,
1 opakowanie jasnego sosu,
1 szklanka białego wina,
olej
Sposób przygotowania:
Flety myjemy, osączamy i dokładnie suszymy ściereczką. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Zwijamy w roladki śledzie i układamy do naczynia. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je i układamy obok śledzi. Umyte pory kroimy w cienkie krążki i posypiamy nimi śledzie. Sos przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z winem i zalewamy przygotowane śledzie i warzywa. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (opcjonalnie do sosu można dodać 3 łyżki śmietany).

Rolada rybna
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Rolada rybna - PRZEPIS
Składniki:
1 kg filetów z dorsza czy innej ryby,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 jajko,
1 szklanka tartej bułki,
3 ogórki konserwowe,
150 g pieczarek,
pół pęczka koperku,
pieprz,
50 g masła
Sposób przygotowania:
Flety drobno mielimy. Kroimy ugotowane jajka i siekamy koperek. Ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki gotujemy i drobno kroimy. Rybę mieszamy z rozdrobnionymi produktami, tartą bułką i jajkiem, przyprawiamy masę. Wykładamy na zmoczony i nasmarowany masłem kawałek płótna. Następnie należy zrolować wszystko. Obwiązujemy sznurkiem i układamy w rondlu. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu kroimy roladę w plastry.

Kapusta z grochem
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Kapusta z grochem - PRZEPIS
Składniki:
400 g kapusty kiszonej,
50 g łuskanego grochu,
5 g suszonych grzybów,
1 cebula,
2 łyżki mąki,
3 ząbki czosnku,
liść laurowy,
4 ziarna ziela angielskiego,
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zalewamy kapustę wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy i ponownie zalewamy wrzątkiem.Gotujemy do miękkości. Siekamy drobno czosnek, dodajemy do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim. W osobnym garnku gotujemy grzyby. Jak staną miękkie, kroimy je i dodajemy do kapusty. Też osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie groch i dodajemy do kapusty.Pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy i dodajemy do kapusty. Obsyp kapustę mąka pszenną i dusimy na wolnym ogniu 15 minut.