POLSKI FAST FOOD
Wydaje Wam się, że wszystkie fast foody przybyły do Polski zza granicy? Nic bardziej mylnego! Rodzime, polskie "szybkie jedzenie" pojawiło się prawie 2 dekady przez napływem tego zagranicznego. Nie mówimy tu o hamburgerze czy hot dogu, ale o... zapiekance! Jej rodowód sięga lat 70., kiedy to Edward Gierek zakupił zachodnią licencję na produkcję bagietek. Wystarczyło dodać do nich farsz z grzybów, cebulę oraz ser - i fast food gotowy!
BOOM NA FAST FOODY
Ostatnia dekada XX wieku przyniosła prawdziwy przełom jeśli chodzi o ilość dostępnych na rynku fast foodów. Po przemianach w 1989 r. Polska otworzyła się na Zachód - również w kwestii jedzenia. Znamiennym momentem procesu przemiany z kraju socjalistycznego w kapitalistyczny było wkroczenie do Polski światowego giganta - McDonald's. Huczne otwarcie pierwszej w kraju restauracji miało miejsce 17 czerwca 1992 roku w Warszawie w Domu Handlowym „Sezam”.

Poza międzynarodowymi sieciówkami, początek lat 90. w Polsce to także czas pojawienia się kebabów. Pierwsza budka z tureckim fast foodem otworzyła się w 1994 r. Warszawie. Jej właścicielem był imigrant o imieniu Maho A. Kazkondu, który obecnie nosi miano polskiego króla kebabów.

Niektóre z "szybkich dań" dostępnych na polskim rynku, takich jak zapiekanki, stały się symbolem PRL-u. Inne po dziś dzień królują w ulicznych budkach w kurortach turystycznych - oczywiście po drobnym face liftingu. Zobaczcie kultowe fast foody sprzed lat! Pamiętacie te smaki z dzieciństwa?
