
Jadłospis dla zatrzymanych na dołku
Posiłki na dołkach wydawane są w godzinach: 7-8 (śniadanie), 12-14 (obiad – posiłek nieco bardziej kaloryczny niż dwa pozostałe), 18-19 (kolacja).
Przykładowy jadłospis dla zatrzymanych w Komendzie Miejskiej Policji w Rzeszowie: śniadanie – pieczywo, masło, wędlina (3 plastry), papryka, herbata; obiad – krem z pomidorów, filet z kurczaka w sosie z zielonych warzyw, kasza jęczmienna, surówka; kolacja – pieczywo, masło, ser żółty (3 plastry), ogórek zielony, herbata.

Kto przygotowuje wyżywienie dla zatrzymanych
Posiłki zamawiane są na dołek Komendy Miejskiej Policji w Rzeszowie codziennie. Firma cateringowa dowozi je bezpośrednio przed podaniem zatrzymanym przez drzwi do celi – za co odpowiadają już oczywiście policjanci.
- Posiłek osoba zatrzymana spożywa w celi, gdzie ma do dyspozycji łóżko i stolik - opisuje podkomisarz Magdalena Żuk, oficer prasowy KMP w Rzeszowie.

Co można robić w celi na dołku
W celi na dołku zatrzymany posili się śniadaniem, obiadem i kolacją, ale miejsce to bywa również... czytelnią. Osoby przybywające w PdOZ mogą zabrać tam książki wybrane w policyjnej bibliotece.

Policyjny dołek i posiłki "na zamówienie"
W PdOZ mogą przebywać wyłącznie pełnoletni, po uprzednim przebadaniu przez lekarza. Gdy ten uzna, że stan zdrowia zatrzymanej osoby nie stanowi przeciwwskazania do umieszczenia jej na dołku, jednak zmaga się ona np. z cukrzycą, osadzony bądź osadzona mają prawo do skorzystania z posiłków „specjalnych”. Czyli złożonych ze składników, które im nie zaszkodzą (np. białe pieczywo zamienia się na graham, makaron „zwykły” na pełnoziarnisty itp.).
- Funkcjonariusze pełniący służbę w PdOZ, podczas doprowadzenia tam osoby zatrzymanej, rozpytują ją na okoliczność stanu zdrowia oraz ewentualnych diet zdrowotnych. Jeżeli taka osoba wymaga indywidualnego żywienia, posiłki są odpowiednio komponowane - tłumaczy podkom. Magdalena Żuk, oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji w Rzeszowie (na zdjęciu).