Sto stron materiałów o historii kuchni i smaku. Niepowtarzalne tradycyjne przepisy, dziesiątki anegdot i ciekawostek. To właśnie KUCHNIA - wydanie specjalne Naszej Historii.
- Kucharz doskonały - czyli jak kształtowała się polska szkoła kulinarna. Pierwsze książki kucharskie, pierwsze słynne restauracje, pierwsi topowi szefowie kuchni. Już setki lat temu potrafiliśmy wpędzać w kuchenne kompleksy Włochów i Francuzów!
- Kuchenne rekonstrukcje - Czy da się w pełni wskrzesić tradycyjne potrawy na współczesnym stole? Czego unikać, gdzie szukać produktów i przypraw? O tym materiał autorów stałej rubryki kuchenno-rekonstrucyjnej w Naszej Historii.
- Karol Okrasa o prawdziwych polskich smakach - znany szef kuchni o tym, jak bardzo różni się nasze współczesne wyobrażenie o polskiej kuchni od jej rzeczywistego historycznego bogactwa.
- Kuchnia towarzyska - etykieta, obyczaj, spisane i niepisane reguły zachowania w dobrym towarzystwie.
- Wojna postu z karnawałem - co jedzono w chłopskich chatach.
- Kuchnia prestiżu, czyli zastaw się a postaw się - przepych i bogactwo na sarmackich stołach polskiej szlachty.
- Obyczaje po jedzeniu - panie do saloniku, panowie do gabinetu - wszyscy sięgają po kieliszki.
To nie koniec! W naszym wydaniu specjalnym znajdą Państwo aż 28 tradycyjnych przepisów z różnych tradycji kulturowych Rzeczypospolitej. Każdy przepis zrekonstruowaliśmy na podstawie historycznych źródeł. Każda z potraw została przygotowana przez szefów kuchni świetnych restauracji i sfotografowana specjalnie dla Państwa:
- Kuchnia kresowa - Tatar, barszcz z uszkami, lwowskie gołąbki, placek z jabłkami
- Kuchnia wielkopolska - Gzik, parzybroda, gęś świętomarcińska, chruściki
- Kuchnia kaszubska - Hyling, zupa z brukwi i gęsi, szmurowana kapusta, ruchanki
- Kuchnia śląska - Szalot, siemieniotka, rolady, szpajza
- Kuchnia warszawska - zimne nóżki, flaki z pulpetami, wątróbki cielęce, pączki
- Kuchnia żydowska - gefilte fisz, czulent, ryba zapiekana, hamantaszki
- Kuchnia galicyjska - galicyjski pasztet, rosół z wielu mięs, kaczka z jabłkami, piszinger
W naszym wydaniu specjalnym przedstawiamy także listę drinków z prawdziwą historią, oraz produkty regionalne, bez których nie byłoby polskiej kuchni.
Tu jeszcze więcej o KUCHNI - nowym wydaniu specjalnym NASZEJ HISTORII:
KUCHNIA. Niezwykłe wydanie specjalne Naszej Historii
Zapraszamy! KUCHNIA jest już dostępna w kioskach w całej Polsce, w cenie 7,95 zł.
Polecamy także najnowszy numer miesięcznika Nasza Historii:
Nowa NASZA HISTORIA na GRUDZIEŃ
TUTAJ - w serwisie prasa24.pl mogą Państwo już teraz, nie ruszając się z domu, kupić e-wydanie Naszej Historii lub zamówić prenumeratę: PRASA24.PL
Zapraszamy także na profil Naszej Historii na FACEBOOKU**.