Najnowsze ostrzeżenie GIS. Wycofane produkty z Lidla, Biedronki, Auchan, Carrefour, Action i Tedi
Najnowszy komunikat GIS wydano 15 kwietnia 2024. Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu ze sprzedaży zestawu narzędzi kuchennych, dostępnych w sklepach Action.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych – substancji 4,4’ – diaminodifenylometanu z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.
KLIKNIJ PRZYCISK GALERIA, BY SPRAWDZIĆ SZCZEGÓŁY
Co to są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowe PAAs to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne z jednym lub dwoma podstawnikami grupy aminowej. Należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. W opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą występować jako pozostałości monomerów, czy też produkty rozkładu barwników azowych. A także jako produkty hydrolizy izocyjanianów w wielowarstwowych foliach z tworzyw sztucznych (laminaty).
GIS wcześniej informował też m.in. o wycofaniu innych artykułów, zawierających pałeczki Salmonelli. Szczegóły poniżej.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Sezam łuskany
Data minimalnej trwałości: 01 2025
Numer partii: 23003716
Kod kreskowy: 5905617002230
Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami.
Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.
Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.
GIS

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
Data minimalnej trwałości: 07.2026
Numer partii: L1400164
Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
GIS
SZCZEGÓŁY WYCOFANYCH PRODUKTÓW ZNAJDZIECIE W NASZEJ GALERII
Wśród produktów wycofanych przez GIS są m.in.:
- mąka z soczewicy,
- parówki,
- boczek,
- tatar,
- melisa,
- biochipsy,
- anchovies,
- jajka,
- lemoniada.
W naszej galerii znajdziecie wszystkie ostatnio wycofane produkty przez GIS w ostatnim czasie i instrukcje co do postępowania na wypadek ich posiadania lub spożycia.
Nie należy spożywać określonych partii produktu zamieszczonych w komunikacie - przestrzega GIS
Sprawdź, jakie uchybienia znaleźli pracownicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego w żywności i artykułach spożywczych, przeznaczonych do sprzedaży. Dlaczego wycofano je ze sprzedaży? Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Ostrzeżenia GIS. Jakie są zalecenia dla konsumentów
Zalecenia dla konsumentów:
- Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem.
- W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS cyklicznie. Zawierają informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, mogących być groźne dla naszego zdrowia.
