Barszcz wigilijny Karola Okrasy. Przepis sprawdzonym idealny na święta
Przygotowanie idealnego barszczu na wigilię jest czasochłonne, ale jego smak wynagrodzi czas spędzony w kuchni a doznania smakowe będą zdecydowanie lepsze, niż jeśli zdecydujecie się na barszcz z koncentratu albo z torebki, który nie oszukujmy się, wiele wspólnego z barszczem nie ma.
Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i wypróbowane
Warto sięgnąć po sprawdzony i wypróbowany przepis. Poniżej znajdziecie przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy, który na pewno Was nie rozczarujcie. Stosujcie się do wskazówek Karola Okrasy, a na pewno przygotujcie sami udany barszcz czerwony z uszkami na wigilię.
Przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy
Składniki na barszcz:
- buraki – 500 g
- wywar jarzynowy – 1,5 l
- zakwas na barszcz czerwony – 1,5 l
- majeranek suszony – 2 łyżki
- ocet spirytusowy – 2 łyżki
- cukier – 1 łyżka
- pieprz czarny mielony
- sól
Przygotowanie barszczu czerwonego
Zaczynamy od przelania zakwasu przez sitko do dużego garnka, a następnie doprawiamy go majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem Podgrzewamy go na małym ogniu. Opcjonalnie możecie dolać wywar To zależy jaki barszcz chcecie uzyskać. . Jeśli ma być intensywny, pomijamy tę czynność.
12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i t...
Najlepsze świąteczne bożonarodzeniowe: Tradycyjne i piękne życzenia na wigilię
Buraki w skórkach myjemy, zawijamy w folię, układamy na blasze. Pieczemy do miękkości ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Lekko przestudzone obieramy ze skórki. Następnie dodajemy upieczone, obrane i pokrojone w kostkę buraki do zakwasu. Podgrzewamy barszcz (nie zagotowujemy), a pod koniec dodajemy ocet. Barszcz podajemy z porcją uszek.
Zobacz przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy w wersji WIDEO
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Arnold Schwarzenegger w Katowicach
Uczestnicy COP24 w Katowicach próbują mówić po śląsku i polsku
