Przepis na domowe pierniki! Szybkie i łatwe w przygotowaniu!

AW
Przepis na domowe peirniki.
Przepis na domowe peirniki.
Zapach mandarynek i pierników od razu przywołuje na myśl święta Bożego Narodzenia. O ile tych pierwszych nie wyhodujemy, to pierniki możemy własnoręcznie przygotować! Podpowiadamy, jak to zrobić.

Ta receptura nie wymaga pieczenia pierniczków na kilka tygodni wcześniej. Wypróbujcie przepis z drożdżami i sodą. Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem.

Składniki: mąka, cukier, przyprawa korzenna, masło, drożdże, jajko, miód, soda i może być, ale nie musi - kilka kropel pomarańczy.

Wykonanie:

Łączymy ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Odstawiamy na bok.

Zabieramy się za drugą część składników potrzebnych do wykonania pierników. Rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki. Mieszamy.
Czas połączyć sypkie z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka-kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki (może być bez soku). Po wstępnym wymieszaniu łyżką, ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i zagniatamy, żeby było gładkie.

Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto. Na jaką grubość? Na jaką lubicie. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możemy odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych małym nożem. Pierniczki wykładamy na pergamin i smarujemy rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu błyszczały się. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.

Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować.
Smacznego!

Czytaj także: Czy znasz się na gotowaniu lepiej od Magdy Gessler?

Wróć na i.pl Portal i.pl