Dobre do zjedzenia i świetne też na prezent
Pierniczki świąteczne są nie tylko smaczne, ale też pięknie wyglądają. Pierniki mogą pojawić się na świątecznym stole, ale również na naszej choince! Pierniczki świąteczne będą cieszyć oko małych i nieco starszych.
Przepis na pierniki wcale nie musi być skomplikowany, a ich wykonanie zbyt czasochłonne. Pierniczki świąteczne można wykonać w naprawdę niedługim czasie.
Nie zapominajmy też o tym, że pierniki świąteczne muszą być odpowiednio udekorowane. Najlepiej, jeśli do ich dekoracji zaangażujemy całą rodzinę albo przyjaciół. Dzięki temu nie tylko szybciej wykonamy świąteczne pierniczki, ale też spędzimy czas w miłej atmosferze.
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE - przepisy
składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 torebki przyprawy do pierników
- 2 jajka
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka masła
przygotowanie
Ugniatamy ciasto, dodajemy: mąkę, miód, cukier, sodę, przyprawy, masło i jajko. Następnie należy stopniowo dodawać mleko. Ciasto ma być średnio twarde i gładkie. Wygniatać należy je przez około 10 minut.
Następnie: ciasto należy rozwałkować do grubości 0,5 cm.
Kiedy ciasto na pierniki jest już gotowe można wykrajać foremkami świąteczne pierniczki. Kiedy mamy już pojedyncze pierniki rozbijamy jajko i roztrzepujemy je - będziemy nim smarować pierniczki.
Świąteczne pierniki układamy na blasze. Pieczemy je w piekarniku do 180 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 10 - 15 minut.
WIDEO: PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE - DEKOROWANIE
SZYBKIE PIERNICZKI - pierniczki gotowe będą w pół godziny!
Składniki:
- 400 gram mąki pszennej
- 150 gram cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do pierników (lub: cynamon
- 3 jajka
- 100 gram rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g miodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być dość gęste, następnie na 10 minut wkładamy je do lodówki. Później wałkujemy do grubości 0,5 cm i wycinamy z ciasta świąteczne wzorki.
Kolejny krok to ułożenie ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 10-11 minut.
WIDEO: PIERNIKI ŚWIĄTECZNE - jak udekorować?
[b]LUKIER NA PIERNIKI - jak przygotować?
]
składniki:
- 1 białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 5 kropli soku z cytryny
przygotowanie:Białko miksujemy jedną końcówką od miksera. Dosypujemy cukier puder i miksujemy. Lukier musi być gęsty i idelanie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
LUKIER NA PIERNIKI o smaku pomarańczowym
składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 pomarańczy
- 75 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
przygotowanie:
Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. Cukier puder przesypujemy do miseczki i dolewamy do niego sok. Na koniec do lukru dodajemy skórkę pomarańczy.
