Otwórz okna i upiecz kruche ciastka amerykanki. Ich sekret tkwi w naturalnym spulchniaczu. Od tej chrupkości trudno się uwolnić

Anna Daniluk
Domowe ciastka amerykanki przygotowuje się na amoniaku. Możesz udekorować je dżemem pomarańczowym i lukrem.
Domowe ciastka amerykanki przygotowuje się na amoniaku. Możesz udekorować je dżemem pomarańczowym i lukrem. nata vkusidey/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Domowe ciastka amerykanki znane są także w cukierniach jako amerykany. Tajemnicą ich chrupkości i delikatności jest użycie... amoniaku. Zaletą jest spulchnienie ciasta i brak gorzkiego posmaku. Używany jest zamiast proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Jednak amoniak ma mocny i nieprzyjemny zapach, więc trakcie ich robienia przewietrz kuchnię i staraj się go nie wdychać. Od tego może rozboleć głowa. Mimo tych niedogodności zachęcam cię do zrobienia ciastek amerykanek jak ze staroświeckiej cukierni.

W skrócie:

Ciastka amerykanki z amoniakiem – przepis jak od babci

Liczba porcji: około 16 ciastek.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 ml mleka,

  • 3 jajka (ok. 150 g),

  • 5 g ekstraktu waniliowego,

  • 500 g mąki pszennej typ 450,

  • 200 g drobnego cukru do wypieków,

  • 120 g masła (82 procent tłuszczu),

  • 10 g amoniaku spożywczego.

Na lukier:

  • 450 g cukru pudru,

  • 120 ml gorącej wody,

  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić ciastka amerykany?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wyjmij wszystkie składniki z lodówki i pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową. Wystarczy, że zrobisz to na godzinę przed planowanym pieczeniem.

  2. Następnie w małym garnku rozpuść masło na wolnym ogniu, a następnie odstaw do przestudzenia.

  3. W dużej misce rozmieszaj mleko z jajkami i ostrożnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy.

  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem i amoniakiem. Dodaj suche składniki do mokrych i miksuj na wolnych obrotach, aż do ich całkowitego połączenia.

  5. Wlej wystudzone masło do ciasta i miksuj jeszcze przez chwilę, aż uzyskasz gładką masę.

  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C z opcją grzania góra-dół.

  7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj porcje ciasta. Zazwyczaj są to dwie łyżki na jedno ciastko. Zostaw znaczne odstępy, gdyż ciastka w trakcie pieczenia rosną.

  8. Piecz ciastka amerykanki przez 15-20 minut, aż brzegi ciastek się zarumienią.

  9. Pod koniec pieczenia ciastek przygotuj lukier cytrynowy. W misce połącz cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny.

  10. Rozcieraj wszystkie produkty, aż uzyskasz gładki, jednolity lukier.

  11. Wyjmij blachę z amerykanami z piekarnika i przełóż ciastka na metalową kratkę do wystudzenia.

  12. Pamiętaj, że charakterystyczny zapach amoniaku ulotni się podczas studzenia. Możesz zostawić kuchnię do przewietrzenia w czasie studzenia ciastek.

  13. Gdy ciastka ostygną, posmaruj ich płaską stronę lukrem cytrynowym.

Domowe ciastka amerykanki możesz także udekorować lukrem pomarańczowym, a wierzch posypać płatkami chabrów, otartą skórką cytrynową lub posypać wiórkami kokosowymi. Przestudzone ciastka amerykanki to wymarzony deser do kubka gorącej herbaty, filiżanki świeżo zaparzonej kawy lub kubka ciepłego mleka. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl