W skrócie:
Pączki z serka waniliowego – przepis na tłusty czwartek
Ilość porcji: ok. 20 małych pączków.
Czas przygotowania: 30 minut (w tym smażenie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
250 g serka waniliowego,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
500 ml oleju rzepakowego do smażenia,
cukier puder do posypania.
Jak zrobić pączki z serka waniliowego?
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj serek waniliowy z jajkami i cukrem, aż masa będzie gładka i jednorodna.
Powoli, po łyżce, dodawaj przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub szpatułką do uzyskania gęstego, ale kleistego ciasta.
W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 170°C.
Za pomocą dwóch łyżek formuj małe porcje ciasta i delikatnie wkładaj je do gorącego oleju rzepakowego.
Smaż pączki partiami przez około 3-4 minuty, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Pamiętaj, by co jakiś czas je obracać, by równomiernie się usmażyły.
Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki z serka waniliowego kładzione łyżką najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub umoczone w lukrze cytrynowym. Możesz także polać je roztopioną czekoladą.
Mimo że pączusie z serka homogenizowanego możesz kojarzyć głównie z tłustym czwartkiem, to nie musisz czekać na specjalne okazje. Ten przepis na pączki z serka waniliowego szczególnie sprawdzi się, gdy chcesz szybko przygotować słodkości dla niezapowiedzianych gości. Za sprawą serka waniliowego pączki są delikatne i dłużej zostają wilgotne. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
