
Te ryby są najzdrowsze dla człowieka
Pstrąg
Wiele osób uważa, pstrąg to najzdrowsza ryba. Ze względu na niskie zanieczyszczenie substancjami chemicznymi i dużą ilość cennych składników Jest on świetną alternatywą dla mięsa drobiowego. Pstrąg tęczowy należy do ryb słodkowodnych, które wymagają czystej oraz dobrze dotlenionej wody o wartkim prądzie. Dzięki odpowiedniemu środowisku możliwe jest utrzymanie jej walorów odżywczych na wysokim poziomie.

Te ryby są najzdrowsze dla człowieka
Sandacz
Sandacz jest ceniony za białe i delikatne chude mięso, które jest prawie bez kości. Ryba charakteryzuje się słodkawym, ale lekko mdłym smakiem. Jest bogaty w związki wzmacniające układ nerwowy i jest idealny dla osób walczących z nadwagą. Mięso tej ryby jest bogate w fosfor, wapń i fluor i jod, który zapobiega w rozwoju chorób tarczycy.

Te ryby są najzdrowsze dla człowieka
Sardynki
Należą do ryb tłustych, a więc są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Spożywanie tych niewielkich rybek pomoże obniżyć ciśnienie, poprawić krążenie i zmniejszyć ryzyko miażdżycy, zawału serca lub udaru mózgu. Ich wielkość sprawia, że nie zawierają praktycznie w ogóle rtęci, toksyn i innych szkodliwych substancji.

Te ryby są najzdrowsze dla człowieka
Łosoś
Ta zdrowa ryba wzbogacona jest o bioaktywne peptydy, dzięki którym zwiększa się synteza kolagenu, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania stawów. Przy zakupie tej ryby należy zwrócić szczególną uwagę na skórę, która musi być gładka oraz lekko wilgotna. Oczy nie powinny być zamglone, czy zapadnięte tylko przejrzyste i jasne, a zapach – łagodny, morski.