Rzeżucha na stół wielkanocny - jak posiać? [PORADNIK]

Hanna Wieczorek
Rzeżucha to doskonały dodatek do sałatek
Rzeżucha to doskonały dodatek do sałatek Pixabay
Rzeżucha na stół wielkanocny? Już najwyższa pora, by o niej pomyśleć. Potrzeba bowiem dziesięciu dni, by pięknie wyrosła. Rzeżucha jest bogata w witaminy A, B2, C, PP i E, podobno zapobiega też łysieniu. Warto więc posypać nią kanapki.

RZEŻUCHA KROK PO KROKU

Zanim zabierzemy się za sianie rzeżuchy powinniśmy przygotować nasiona, watę bawełnianą i talerz lub doniczkę.

  • Jeśli chcemy mieć „zieloną górę”, owijamy wilgotną watą doniczkę odwróconą do góry dnem, jeśli płaską łączkę – talerz.
  • Na tak przygotowany podkład wysiewamy nasiona – dość gęsto i równomiernie. Inaczej będziemy mieli rzeżuchę z łysieniem plackowatym.
  • Talerzyk/doniczkę stawiamy w nasłonecznionym miejscu i podlewany. Ostrożnie, by nie spłukać wysianych nasion. Można do tego celu użyć spryskiwacza.
  • I to właściwie koniec, jeśli będziemy pilnować, by wata była stale wilgotna, po tygodniu – dziecięciu dniach rzeżucha wspaniale nam się zazieleni.

Stawiając ją na stole, możemy ożywić rzeżuchową „łąkę” lub „górę” stawiając na niej baranka, kurczaka czy rozsypując czekoladowe jajeczka.

Wróć na i.pl Portal i.pl