RZEŻUCHA KROK PO KROKU
Zanim zabierzemy się za sianie rzeżuchy powinniśmy przygotować nasiona, watę bawełnianą i talerz lub doniczkę.
- Jeśli chcemy mieć „zieloną górę”, owijamy wilgotną watą doniczkę odwróconą do góry dnem, jeśli płaską łączkę – talerz.
- Na tak przygotowany podkład wysiewamy nasiona – dość gęsto i równomiernie. Inaczej będziemy mieli rzeżuchę z łysieniem plackowatym.
- Talerzyk/doniczkę stawiamy w nasłonecznionym miejscu i podlewany. Ostrożnie, by nie spłukać wysianych nasion. Można do tego celu użyć spryskiwacza.
- I to właściwie koniec, jeśli będziemy pilnować, by wata była stale wilgotna, po tygodniu – dziecięciu dniach rzeżucha wspaniale nam się zazieleni.
Stawiając ją na stole, możemy ożywić rzeżuchową „łąkę” lub „górę” stawiając na niej baranka, kurczaka czy rozsypując czekoladowe jajeczka.