Sałatka z arbuzem i serem feta [PRZEPIS IDEALNY NA LATO]

RSM
Do sałatki nadaje się najlepiej soczysty, czerwony arbuz
Do sałatki nadaje się najlepiej soczysty, czerwony arbuz 123rf
Nie mamy ochoty na pierogi ruskie i schabowego z zasmażaną kapustą, kiedy na termometrach temperatura ciągle rośnie. Gdy jest gorąco, nie chce nam się po prostu jeść.

A co powiecie Państwo na lekką sałatkę z soczystego arbuza (dobrze nawadnia), okraszonego serem feta (słonawy, pełen mikroelementów)? Oto przepis.

Soczysta sałatka z arbuza

Składniki:
2 kilogramy arbuza
2 opakowania sera feta
sok z cytryny
prażone płatki migdałów, pestki dyni i słonecznika
oliwa z oliwek lub jogurt grecki
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Arbuza pokroić w kostkę (wyrzucić czarne pestki), fetę też w kostkę, tylko o połowę mniejszą. Wymieszać wszystko razem, skropić lekko sokiem z cytryny, doprawić pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażarki).
Tuż przed podaniem polać oliwą lub jogurtem (co kto woli) i całość posypać uprażonymi wcześniej (wystudzonymi) nasionkami.

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

p
pierogarz
chwała pierogom!!!
c
cagi
Zgadzam się ze mniej się chce jeść w upał. Zgadzam się że schabowy może być ciężki (no i smażenie wkurza, olej, opary itp), kapusta- zapach, wzdęcia- wszystko jasne.
Ale kto obraża pierogi ruskie naraża się na mój gniew!!! Chwała pierogom ruskim, zjem je zawsze!!!
Wróć na i.pl Portal i.pl