
Przepis na sałatkę z grilla po tajsku z grillowaną wołowiną
Orientalne smaki z grilla? Czemu nie, odpowiednio doprawiona potrawa potrafi kompletnie zmienić potrawę i dodać jej nutkę egzotyki. Orientalne sałatki z grilla sprawią na pewno, że długo o nich nie zapomnisz. Sałatka tajska z grillowaną wołowiną na pewno do nich należy. Do przygotowania sałatki potrzebujemy następujących składników, wystarczą one na 4 porcje.
marynata:
2/3 szklanki sosu vinegrette (przepis znajdziesz w dziale "sosy"), 2 łyżki musztardy Dijon, sól i pieprz, pół kilko wołowiny, garść liści świeżej mięty, garść liści bazylii, 3 cebule czerwone,
2 papryczki chilli, 3 ogórki gruntowe, 2 duże pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżki sosu rybnego lub sojowego, 5 łyżek soku z limonki
1. Mięso umyj i osusz. Wymieszaj vinegrette z musztardą, zalej mięso i odstaw na 1-2 godziny.
2. Pokrój drobno papryczkę chilli i czosnek, wymieszaj z sosem rybnym, sokiem z limonki i wymieszaj.
3. Pokrój pomidory, cebulę i ogórki, delikatnie posól i wymieszaj.
4. Rozgrzej grill ogrodowy. Grilluj mięso 4-5 minut z każdej strony.
5. Zdejmij wołowinę z rusztu, odczekaj chwilę i pokrój mięso w cienkie plastry.
6. Wymieszaj warzywa z sosem, dodaj mięso i posiekane listki mięty i bazylii.

Przepis na sałatkę z grilla z papryką i mozzarellą
W bardzo wielu sałatkach z grilla znajduje się grillowana papryka. Idealnie komponuje się z większością popraw, dodaje kolory i dobrze smakuje. Do przygotowania sałatki potrzebujemy następujących składników, wystarczą one na 6 porcji.
Składniki:
6 papryk kolorowych,1/4 szklanki czerwonego octu winnego,1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów, 30 dag mozzarelli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz
1. Umyj i osusz paprykę.
2. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.
3. Grilluj papryki przez ok. 15 minut, aż ściemnieją, często obracając.
4. Zdejmij papryki z rusztu, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na minimum 2 godziny.
5. Obierz papryki ze skórki, usuń nasiona, pokrój w paski.
6. Wymieszaj ocet z wyciśniętym czosnkiem i szczyptą soli, zalej nim paprykę i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
7. Odsączoną paprykę ułóż na płaskim talerzu, dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop oliwą, dodaj posiekaną pietruszkę, kapary i plastry mozzarelli.
![Sałatki na grilla - lekkie i smaczne, zobacz nasze propozycje [PRZEPISY NA SAŁATKI Z GRILLA]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/56/a5/5195f47a068f9_o_xlarge.jpg)