18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

5 z 8
Przepis na sałatkę z grilla po tajsku z grillowaną wołowiną...
fot. zgrilla.pl

Przepis na sałatkę z grilla po tajsku z grillowaną wołowiną
Orientalne smaki z grilla? Czemu nie, odpowiednio doprawiona potrawa potrafi kompletnie zmienić potrawę i dodać jej nutkę egzotyki. Orientalne sałatki z grilla sprawią na pewno, że długo o nich nie zapomnisz. Sałatka tajska z grillowaną wołowiną na pewno do nich należy. Do przygotowania sałatki potrzebujemy następujących składników, wystarczą one na 4 porcje.

marynata:
2/3 szklanki sosu vinegrette (przepis znajdziesz w dziale "sosy"), 2 łyżki musztardy Dijon, sól i pieprz, pół kilko wołowiny, garść liści świeżej mięty, garść liści bazylii, 3 cebule czerwone,
2 papryczki chilli, 3 ogórki gruntowe, 2 duże pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżki sosu rybnego lub sojowego, 5 łyżek soku z limonki

1. Mięso umyj i osusz. Wymieszaj vinegrette z musztardą, zalej mięso i odstaw na 1-2 godziny.
2. Pokrój drobno papryczkę chilli i czosnek, wymieszaj z sosem rybnym, sokiem z limonki i wymieszaj.
3. Pokrój pomidory, cebulę i ogórki, delikatnie posól i wymieszaj.
4. Rozgrzej grill ogrodowy. Grilluj mięso 4-5 minut z każdej strony.
5. Zdejmij wołowinę z rusztu, odczekaj chwilę i pokrój mięso w cienkie plastry.
6. Wymieszaj warzywa z sosem, dodaj mięso i posiekane listki mięty i bazylii.

6 z 8
Przepis na sałatkę z grilla z papryką i mozzarellą...
fot. zgrilla.pl

Przepis na sałatkę z grilla z papryką i mozzarellą
W bardzo wielu sałatkach z grilla znajduje się grillowana papryka. Idealnie komponuje się z większością popraw, dodaje kolory i dobrze smakuje. Do przygotowania sałatki potrzebujemy następujących składników, wystarczą one na 6 porcji.
Składniki:
6 papryk kolorowych,1/4 szklanki czerwonego octu winnego,1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów, 30 dag mozzarelli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz

1. Umyj i osusz paprykę.
2. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.
3. Grilluj papryki przez ok. 15 minut, aż ściemnieją, często obracając.
4. Zdejmij papryki z rusztu, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na minimum 2 godziny.
5. Obierz papryki ze skórki, usuń nasiona, pokrój w paski.
6. Wymieszaj ocet z wyciśniętym czosnkiem i szczyptą soli, zalej nim paprykę i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
7. Odsączoną paprykę ułóż na płaskim talerzu, dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop oliwą, dodaj posiekaną pietruszkę, kapary i plastry mozzarelli.

7 z 8
Sałatki na grilla - lekkie i smaczne, zobacz nasze propozycje [PRZEPISY NA SAŁATKI Z GRILLA]
fot. zgrilla.pl
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

AKTUALIZACJA
W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

Przez Wrocław przeszedł Marsz Równości. Mimo deszczu pojawiły się tysiące osób

Przez Wrocław przeszedł Marsz Równości. Mimo deszczu pojawiły się tysiące osób

Polecamy

W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

AKTUALIZACJA
W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

Przez Wrocław przeszedł Marsz Równości. Mimo deszczu pojawiły się tysiące osób

Przez Wrocław przeszedł Marsz Równości. Mimo deszczu pojawiły się tysiące osób

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię