Smakowity przysmak z buraków i jabłka do obiadu. Wypróbuj przepis na surówkę kardynalską z PRL-u. Idealny dodatek na każdą kieszeń

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowa surówka z buraków i jabłka to przysmak, który można robić niemal cały rok. Szczególnie popularna jest jesienią i zimą, gdy można używać produktów dobrze znoszących przechowywanie. Poznajcie prosty przepis na zdrową surówkę kardynalską.

W skrócie

Przepis na sałatkę z buraków i jabłek inspirowany jest recepturą na surówkę kardynalską z książki „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej opublikowanej w 1984 roku. Autorka korzystała z oleju słonecznikowego i gałązek natki pietruszki. Ponadto zachęcała do podawania sałatki z buraków na kilku listkach sałaty.

W naszej galerii zebraliśmy składniki i etapy przygotowania surówki z buraków i jabłek

Sałatka kardynalska z jajkami ugotowanymi na twardo, w tle widać koperek i całe jabłka
Domowa sałatka z buraków i jabłek znana była pod nazwą surówki kardynalskiej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk

Surówka kardynalska – przepis z burakami i jabłek

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g buraków ćwikłowych (3 sztuki),
  • 2 winne jabłka,
  • 2 łyżki octu jabłkowego albo sok z 1/ 2 cytryny,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 g soli,
  • 2 jajka na twardo,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub posiekanego koperku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Jak zrobić sałatkę z ugotowanych buraków?

Przygotowanie:

  1. Buraki należy dokładnie umyć, obrać, ugotować i zetrzeć na tarce o średnich oczkach w szklanej misce. Można też buraki upiec i obrać.
  2. W tym czasie jajka należy ugotować na twardo. Zajmie to około 7-8 minut.
  3. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie jabłka trzeba połączyć z burakami i dokładnie wymieszać.
  4. Do miski z burakami należy dodać sól, składniki skropić octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
  5. Następnie jajka należy schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.
  6. Surówkę kardynalską należy ozdobić kawałkami jajek ugotowanych na twardo w kształcie rozetki lub słoneczka.

Sposób podania sałatki z buraków i jabłek

Surówka kardynalska może być podana do licznych dań obiadowych. Świetnie smakuje do kotleta schabowego, mielonego, a także kotletów ziemniaczanych z pieczarkami. Dawniej sałatkę kardynalską podawano na przyjęciach organizowanych z okazji imienin, urodzin lub rocznic. To także idealna przystawka na imprezę sylwestrową lub do podawania w trakcie karnawału.

Domowa sałatka z buraków i jabłek znana była pod nazwą surówki kardynalskiej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć  etapy przygotowania.

Smakowity przysmak z buraków i jabłka do obiadu. Wypróbuj pr...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smakowity przysmak z buraków i jabłka do obiadu. Wypróbuj przepis na surówkę kardynalską z PRL-u. Idealny dodatek na każdą kieszeń - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl