Wielka Sobota rozpoczęła się obrzędem poświęcenia pokarmów. Szczególne miejsce w koszyczku ze święconką znalazły jajka. Symbolizują one nowe życie, odrodzenie, a w czasach pogańskich używano ich do odstraszania złych mocy.
Dziś, w Wielką Niedzielę, tradycyjnie zasiądziemy do świątecznych stołów. Znajdziemy na nich święconkę, wędliny, żur i wiele innych potraw. Z kolei w poniedziałek czeka nas "śmigus dyngus".
Jego tradycja wiąże się ze zwyczajami Słowian, którzy cieszyli się z odejścia zimy i przyjścia wiosny. "Śmigus dyngus" początkowo były odrębnymi obyczajami, które z czasem się na siebie nałożyły. Pierwszy z nich polegał na symbolicznym biciu witkami wierzby lub palmami po nogach i oblewaniu się zimną wodą - symbol wiosennego oczyszczenia. Dyngus, czyli zwyczaj dyngusowania (dyngowania) - wiązał się z odwiedzaniem rodziny i znajomych w domach i możliwością wykupienia się pisankami od podwójnego oblania. Oblewanie się wodą miało sprzyjać płodności, a oblewane były przede wszystkim panny na wydaniu.
O tym, jak wyglądały te wszystkie świąteczne zwyczaje, dowiecie się Państwo z naszej galerii. Przewijajcie kolejne slajdy.
