W skrócie
Klasyczne pierogi z kaszą gryczaną i serem to potrawa, którą w restauracjach lub garmażerkach można spotkać pod nazwą pierogów wiejskich, lub po lubelsku. Aby zwiększyć kaloryczność pierogów, proponuję podawać je z omastą zrobionej z podsmażonej cebuli z boczkiem lub smalcu. Smakosze ceniący eksperymenty kulinarne mieszają farsz z kaszy gryczanej z serem feta. Jednak nic nie zastąpi smaku polskiego twarogu i jego zwartej konsystencji. Takie pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem warto podawać z esencjonalnym sosem grzybowym na bożonarodzeniowy obiad.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 125 ml ciepłej wody,
- szczypta soli.
Farsz z kaszy gryczanej i twarogu:
- 250 g kaszy gryczanej,
- 350 g twarogu,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku,
- 20 g masła.
Czytaj także: Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na świąteczne danie
Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?
Sposób przygotowania:
- Na początku zagniotłam ciasto na pierogi i odstawiłam na 15 minut, aż gluten się rozwinie. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności.
- Następnie ugotowałam kaszę gryczaną na sypko i zmieliłam z twarogiem na jednolity farsz.
- Cebulę posiekałam w kostkę i zarumieniłam na maśle, dodałam zmieloną kaszę z twarogiem, przyprawiłam solą i pieprzem.
- Potem dodałam jajko i wymieszałam, aż nadzienie będzie miało jednolitą konsystencję.
- Ciasto na pierogi rozwałkowałam, wycinałam krążki średnicy 7 cm, wypełniałam farszem i dokładnie zlepiałam.
- W garnku o grubym dnie zagotowałam około 2,5 l wody i wrzątek posoliłam.
- Do wrzątku wrzucałam pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem i gotowałam, aż wypłynął na powierzchnię.
- Ugotowane pierogi wyjęłam przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączyłam i położyłam na patelni z roztopionym masłem lub słoniną.
- Gotowe pierogi z kaszą gryczaną i serem przełożyłam na talerze i przed podaniem polałam gęstą śmietaną.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?