Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1321 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Dodająca energii zupa wędrowców z PRL-u. Przepis z dodatkiem kaszy manny i makaronu. Kaloryczne danie na obiad](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/07/cc/655b5d012450c_o_xsmall.jpg)
Zupa wędrowców na obiad. To danie dodaje wigoru i wybornie smakuje
Treściwa zupa wędrowców to przepis, który pochodzi z czasów PRL-u. Zainspirowała mnie receptura z książki „365 zup” opublikowanej przez wydawnictwo Watra w 1977...
![Najprostszy i niezawodny lukier do pierników. Zobacz przepis na słodką polewę bez białek. Idealna dekoracja dla nowicjuszy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/80/2f/655b4c0bcdf00_o_xsmall.jpg)
Lukier bez białek. Poznaj szybki przepis do pierników
Lukier do pierników powinien być gęsty i mocno sklejać upieczone ciastka. Nie powinien spływać z pierniczków po nałożeniu. Może podkreślać smak korzennych...
![Puszysta focaccia na słodko. Zrobiłam przepis na włoski placek z jabłkami i cynamonem. Nowa odsłona drożdżowej szarlotki](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/58/f2/655b26f71d33e_o_xsmall.jpg)
Lekka jak chmurka alternatywa pizzy. Tym razem zjesz ją na słodko
Focaccia to wypiek, który jest pomiędzy pizzą a ciabattą. We Włoszech zajada się ją nie tylko na słono z oliwkami lub suszonymi pomidorami. Idąc tym tropem...
![Wzmacniająca sałatka z kiszoną dynią na obiad. Wypróbuj smaczny przepis na wyrazistą przekąskę. Odczaruj kaszę gryczaną na nowo](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ed/23/65576076a1e1f_o_xsmall.jpg)
Pożywna sałatka z dynią i kaszą gryczaną. Trudno przejść obok niej obojętnie
Sałatki to uniwersalne danie, które można zmieniać według własnego gustu. Polecam zrobić szybką sałatkę z kiszoną dynią i aromatyczną kaszą gryczaną. Taki...
![Rozpływająca się w ustach baklawa na deser. Poznaj przepis na słodkości lepiące się od miodu. Prosty przysmak wypełniony po brzegi orzechami](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1e/ed/65573ac8f35c8_o_xsmall.jpg)
Nieziemska baklawa oblepiona miodem. Wypróbuj aromatyczny deser do kawy
Baklawa to proste ciasto, które można zrobić na bazie ciasta filo i syropu z płynnym miodem. Przysmak znany jest w krajach bałkańskich, a także w Grecji i...
![Pyszny schab z masłem ziołowym na domowy obiad. Wypróbuj przepis na soczyste mięso wypełnione natką pietruszki. Domownicy poproszą o więcej](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/da/de/65561640ee76a_o_xsmall.jpg)
Soczysty schab z ziołami. Przepis na obiad z niecodziennym farszem
Schab z masłem ziołowym to pyszne danie, którym można urozmaicić niedzielny obiad. Mięso wieprzowe będzie bardziej soczyste i aromatyczne, dzięki użyciu...
![Oryginalny sernik z całymi piernikami na świąteczny deser. Bloger przekonuje, że ten przepis się zawsze udaje](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3f/1d/6555ffd364efd_o_xsmall.jpg)
Wyjątkowy przepis na sernik. Bloger twierdzi, że przepis zawsze wychodzi
Klasyczny sernik z piernikami to oryginalne ciasto na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki „Święta, święta i po świętach” autorstwa Pawła Płaczka. Znany...
![Światowy Dzień Młodego Wina. Kiedy jest sezon na Beaujolais Nouveau? Tego wina nie pomylisz z żadnym innym](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ec/d9/6555ebcc54472_o_xsmall.jpg)
Dziś święto koneserów wina. W lokalach serwują wyjątkowy trunek
Światowy Dzień Młodego Wina jest świętem ruchomym. Przypada w trzeci czwartek listopada. Właśnie wtedy we Francji smakuje się trunek, który zrobiono w danym...
![Pyszna zapiekanka z kalafiorem w kremowym sosie serowym. Wypróbuj przepis na kalafiora w nowym wydaniu. To danie zachwyci nawet dzieci](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ee/e5/6554c1237594e_o_xsmall.jpg)
Smakowita zapiekanka z kalafiorem. To danie to kulinarny hit
Zapiekanka z kalafiorem to inne podejście do przygotowania dobrze znanego warzywa. Kalafior pieczony lub smażony będzie miał intensywniejszy, lekko słodki smak....
![Aromatyczna przyprawa do piernika do zrobienia w 5 minut. Wypróbuj przepis na dodatek do ciast i deserów. Ten zapach jest lepszy niż perfumy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0f/1f/6554ae5043836_o_xsmall.jpg)
Pachnące wypieki w kilka chwil. Zobacz przepis na prostą przyprawę do piernika
Najlepsza przyprawa do piernika przygotowana jest na bieżąco z szybko zmielonych składników. Najlepiej zrobić ją bez dodatku cukru i ciemnego kakao, a te...