Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1318 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Takich śledzi mogłeś nie jeść. Poznaj oryginalny sposób na przystawkę
Delikatne śledzie z gorczycą i prażonymi orzechami to wyjątkowy rarytas. Przepis pochodzi z książki „Święta, święta i po świętach” autorstwa Pawła Płaczka....
Tradycyjne danie z mięsem z rosołu. Przepis, który znała twoja babcia
Tradycyjne pierogi z mięsem i kapustą kiszoną to danie, na które przepis można było otrzymać babci. Taka potrawa często gościła na świątecznym stole,...
Aromatyczny piernik z ciasta dojrzewającego. Ten wypiek to klasyka!
Zrobienie piernika staropolskiego wymaga skrupulatnego zaplanowania i cierpliwości. Należy bowiem czekać, aż pod wpływem fermentacji ciasto zacznie być...
Hit polskiej kuchni w wersji fit. Oszczędzisz mnóstwo oleju!
Pyszne placki ziemniaczane z piekarnika to pomysł na lekkostrawne danie dla poszukiwaczy zdrowszych dań obiadowych. Do jego przygotowania potrzeba jedynie oleju...
Nieziemski deser z pistacjami. Finezja z nieoczywistym dodatkiem
Pyszne drożdżówki z pistacjami to świetny wypiek na odświętne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis z dodatkiem...
Zimowa herbata nie tylko dla zmarzulchów. Sprawdź przepis na aromatyczny napój
Herbata zimowa to nie zwykły napar, a napój, który skutecznie rozgrzeje od środka, a przy okazji cudnie pachnie i smakuje. Gdy za oknami wiatr, deszcz lub...
Gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad
Gęś pieczona jest tradycyjnym daniem podawanym w dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada. W Polsce gęsi są wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. To święto...
Szybkie ciasteczka z jabłkami do kawy. Goście poproszą o dokładkę
Szybkie ciasteczka z jabłkami przygotowuję na bazie ciasta francuskiego. Zazwyczaj jabłka kroję bardzo cienkie na mandolinie i układałam na połówce wykrojonego...
Jeden składnik sprawi, że wątróbkę polubią wszyscy. Dodaj ten popularny owoc
Podroby są dla wielu osób kontrowersyjnym przysmakiem. Wątróbka drobiową nie była kulinarnym faworytem w czasach dzieciństwa. Do wątróbki na obiad warto dodać...
Pożywna sałatka z brokułami i makaronem. Sprawdzi się na lunch do pracy
Brokuł jest warzywem za którym nie przepadają dzieci. Polecam gotować je krótko, 3 minuty w osolonym wrzątku i podawać w sałatce makaronowej. W ten sposób można...