W skrócie
Trudno wyobrazić sobie święta bez stołu zastawionego śledziami. Przekąska przygotowana z ziarnami gorczycy i uprażonymi orzechami włoskimi to idealny przysmak na wieczerzę wigilijną. Paweł Płaczek, autor bloga Take my cake i czterech książek kulinarnych, podkreśla, że duszona i lekko słodka cebula pomieszana z zalewą octową i gorczycą tworzy genialną mieszankę. Według autorka to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko od święta.
Śledzie z gorczycą i prażonymi orzechami – prosty przepis
Liczba porcji: 5-6.
Czas przygotowania: 20 minut + kilkanaście godzin marynowania w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 400 g śledzi w oleju,
- 2–3 cebule,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- 11/3 szklanki octu (np. jabłkowego albo winnego),
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3–4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2–3 listki laurowe,
- 3–4 łyżki ziarenek gorczycy,
- garść orzechów włoskich,
- garść suszonej żurawiny.
Jak zrobić śledzie z gorczycą i orzechami włoskimi?
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy cukier, sól i smażymy na małym ogniu ok. 10 minut.
- Dolewamy ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat.
- Na koniec dorzucamy gorczycę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- W tym czasie prażymy orzechy na suchej patelni.
- Gdy zaczną być lekko złociste i chrupiące, siekamy je na drobniejsze kawałki i odstawiamy do wystudzenia.
- Gdy cebula będzie zimna, dodajemy żurawinę i prażone orzechy. Całość mieszamy.
- W słoiku układamy warstwę śledzi pokrojonych na mniejsze kawałki na przemian z porcją cebuli.
- Wstawiamy do lodówki. Takie śledzie najlepsze są po kilkunastu godzinach, kiedy smaki wszystkich składników w pełni się połączą.
Czytaj także: Śledzie z orzechami włoskimi na rodzinne spotkania. Wyjątkowy przepis z chrupiącym dodatkiem
Przepisy na święta Pawła Płaczka
W książce „Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok” Paweł Płaczek zebrał tradycyjne przepisy na dania takie jak barszcz czerwony na zakwasie, a także takie w nowoczesnym wydaniu. Na przykład autor książki proponuje niecodzienną sałatkę z cytrusów z makiem i sosem winegret. Wśród ciast, które wywołają zachwyt wśród zaproszonych gości i domowników znaleźć można sernik z dodatkiem całych pierników.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?