Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1305 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Pasta z czerwonej fasoli z puszki. Idealny przepis na kanapki z czosnkiem. Zdrowe śniadanie na wyciągnięcie ręki](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/78/19/6544ba1c169cf_o_xsmall.jpg)
Ekspresowa pasta do kanapek. Każdy będzie chciał gryza!
Pasta z czerwonej fasoli to znakomite smarowidło na kanapki. Czerwona fasola z puszki znakomicie smakuje zmiksowana z ząbkiem czosnku, suszonymi pomidorami i...
![Lekka zupa krem z kalafiora na obiad. Wypróbuj przepis na przysmak w wersji fit. Idealne danie do chrupiących grzanek](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7a/cd/6543a06783801_o_xsmall.jpg)
Delikatna zupa krem z kalafiora. Danie nie tylko dla liczących kalorie
Delikatna zupa krem z kalafiora to danie nie tylko dla osób dbających o szczupłą figurę. Kalafior jest niskokalorycznym warzywem i z odpowiednimi dodatkami...
![Rozpływające się w ustach tiramisu pistacjowe. Ten przepis zrobisz w mniej niż 30 minut. Idealny deser dla miłośników kawy i orzechów](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fb/95/65436cb803fc7_o_xsmall.jpg)
Obłędny deser dla fanów pistacji i kawy. W 30 minut przełamiesz rutynę!
Apetyczne tiramisu pistacjowe to deser, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jest to jedna ze smaczniejszych wersji popularnego deseru. Warto użyć pastę...
![Tradycyjna zupa grzybowa. Świetny przepis na zupę z suszonych grzybów nie tylko na wigilię](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8f/bf/653f94305f7a7_o_xsmall.jpg)
Tradycyjna zupa grzybowa na obiad. Przepis z suszonych grzybów nie tylko na święta
Zupa grzybowa to danie, które wyjątkowo smakuje jesienią i zimą. W okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowuje się ją z suszonych grzybów. Ten przepis można...
![Zaskakujący dżem z dyni na jesień. Koniecznie połącz go z tym cytrusem. Wypróbuj przepis na niecodzienny przysmak do spiżarni](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ff/bd/65391956e63e2_o_xsmall.jpg)
Oryginalny dżem z dyni na deser. Zobacz przepis na przysmak z cytrusem
Domowy dżem z dyni to wyjątkowy przysmak na jesienny podwieczorek. Można zrobić go w większej ilości na zimę. Tradycyjny dżem z dyni warto zestawić z sokiem z...
![Tradycyjne spaghetti aglio e olio na sycący obiad. Poznaj przepis na klasyczne włoskie danie. Wystarczą trzy składniki](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c4/ad/6537ab9325e74_o_xsmall.jpg)
Tak zrobisz tradycyjne i proste spaghetti. Potrzeba tylko trzech składników
Makaron aglio e olio to jedno z prostszych dań kuchni włoskiej. W najbardziej podstawowej wersji wystarczą jedynie oliwa, czosnek i makaron spaghetti ugotowany...
![Wyśmienite ciastka orzechowe na jesień. Wypróbuj przepis ze zmielonych orzechów laskowych. Zrobisz je w 15 minut](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5c/9d/653798d44aa02_o_xsmall.jpg)
Słodkie ciastka orzechowe bez długiego wyrabiania. Zrobisz je w kwadrans
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasteczka orzechowe to prosty przepis na deser do kawy. Wystarczą 4 składniki, aby cieszyć się pysznym wypiekiem....
![Tak wykorzystasz winogrona! Napój wyjdzie słodki i orzeźwiający, idealny do obiadu. Zobacz przepis na domowy sok z winogron na zimę](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7b/0f/65084aac89e28_o_xsmall.jpg)
Słodki i domowy sok z winogron bez sokowirówki. Tak go zrobisz
Sok z winogron to pyszny, zdrowy napój, który zamknięty w butelkach nawet zimą będzie nam przypominał o lecie i wczesnej jesieni. Robi się go z zaledwie trzech...
![Ta kremowa tofucznica potrafi zaskoczyć. Najlepszy przepis bez grama jajek. Wypróbuj smakowite danie nie tylko dla wegan](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9a/0d/653785b8f3a11_o_xsmall.jpg)
Śniadanie bez grama jajka, a smakuje jak jajecznica. Idealne do kromki chleba
Kremowa tofucznica to nie lada gratka dla miłośników kuchni roślinnej, choć fani mięsa również mogą urozmaicić sobie poranny posiłek. Pomysłowa alternatywa...
![Tradycyjne flaki wołowe na imprezę. Poznaj klasyczny przepis obiadowy. Oto sposób na flaki po warszawsku](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a3/e3/653769212534a_o_xsmall.jpg)
Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad? Wypróbuj przepis na flaki po warszawsku
Flaki wołowe to tradycyjne danie, które w wielu domach podawane jest na sylwestra lub na obiad w Nowy Rok. Jednak można zrobić je na codzienny obiad na jesień i...