Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1286 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Ciasteczka kocie języczki do kawy. Wyjątkowy przepis na francuskie biszkopty. Tak pyszne, że trudno im się oprzeć](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/85/59/652d1315e7f78_o_xsmall.jpg)
Francuski przysmak w sam raz do kawy. Zrobisz w mniej niż 30 minut!
Kocie języczki to drobne ciastka biszkoptowe wypiekane we Francji w foremkach o podłużnym kształcie. Ciastka podawane są jako dodatek do pucharków lodowych,...
![Prosty chleb pszenny na zakwasie orkiszowym jak z piekarni. Poznaj przepis na pieczywo jak od babci. Tak zrobisz pachnący bochenek](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/da/03/652cf5f30d1a6_o_xsmall.jpg)
Klasyczny chleb pszenny na zakwasie. Wypróbuj przepis prosty, jak z piekarni
Domowy chleb pszenny na zakwasie to wypiek, który może wydawać się pozornie skomplikowany. Największą trudnością jest utrzymanie żywego zakwasu poprzez...
![Czy chleb jest zdrowy? Wybór pieczywa ma znaczenie. Poznaj opinie dietetyczek](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ff/40/652ce1b004a03_o_xsmall.jpg)
Czy jedzenie chleba tuczy? Dietetyczki znają odpowiedź
Przez lata chrupiący chleb i złociste bułki były się źródłem sporu wśród konsumentów i dietetyków. Wciąż pojawiają się pytania, czy należy je jeść, czy są...
![Pikantna zupa marchewkowa to bomba witamin. Zobacz przepis na posiłek dodający wigoru. Popularny owoc podkreśli smak warzywa](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/20/6b/65293e7fbac08_o_xsmall.jpg)
Rozgrzewającą zupa krem z marchewki na obiad. Wypróbuj wyjątkowy przepis
Zupa krem z marchewki to danie, które można jeść przez cały rok. Wiosną można przygotować go z młodej marchewki, a jesienią i zimą ze starszych korzeni. Smak...
![„Miłość syreny”, czyli ryba na piątkowy obiad. Poznaj przepis na pieczonego łososia z aromatyczną cebulą. Znakomite danie na lekki lunch](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0f/f8/652932fd7835b_o_xsmall.jpg)
Apetyczna „miłość syreny” na obiad. Wypróbuj pyszne danie z piekarnika
Poetycka nazwa skrywa proste danie. Filet z łososia pieczony z masłem i cebulą to aromatyczne danie na romantyczną kolację lub lekki obiad. W trakcie pieczenia...
![Prosta szarlotka na biszkopcie z korzennym musem jabłkowym. Wypróbuj szybki przepis bez zagniatania. To ciasto zawsze się udaje](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/50/eb/6529059c8a149_o_xsmall.jpg)
Szybka szarlotka na biszkopcie bez zagniatania. To ciasto to hit jesieni!
Domowa szarlotka na biszkopcie nie jest trudnym ciastem. Z łatwością poradzą sobie z nim nawet początkujący domowi cukiernicy. Wyjątkowego smaku dodaje zestaw...
![Pyszna pasta z bakłażana do chleba. Odkryj przepis na baba ghanoush. Fenomenalna pasta z pieczonych warzyw](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/98/df/650023cb67cf1_o_xsmall.jpg)
Wyrazista pasta z bakłażana na kanapki. Poznaj sekret wyjątkowego smarowidła
Pasta z bakłażana znana jest na świecie pod wieloma nazwami, choć różnią się wykończeniem. Gruzińska pasta z bakłażana doprawiana jest świeżą kolendrą i pastą...
![Zdrowy sok z buraka to bomba witamin. Wypróbuj szybki przepis na wzmacniający napój na jesień. Ten napój doda rumieńców na twarzy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/96/d8/6527c7a529c64_o_xsmall.jpg)
Doda wigoru w 10 minut! Najtańszy przepis na witaminową bombę!
Sok z buraka to znakomite źródło witamin i minerałów. Popularne warzywa warto połączyć z jabłkami, aby złagodzić ich ziemisty smak. Ten sok zrobisz w 10 minut,...
![Najlepsza zupa krem z selera. Przepis na pokrzepiającą zupę z pieczonych warzyw. Popularny owoc podkręci smak](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/24/dd/6527b0799cdd9_o_xsmall.jpg)
Przepis na zupę krem z selera. Podkręć smak popularnym owocem
Smakowita zupa z selera to dość dosyć tani posiłek na obiad. Upieczone warzywa korzeniowe i sezonowe jabłka świetnie się uzupełniają smakowo. A jabłka dodają...
![Prosty krem z pora na rozgrzanie. Przepis na zupę łagodniejszą niż cebulowa. Aksamitnej konsystencji doda tanie warzywo](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b1/99/65268300229b2_o_xsmall.jpg)
Krem z pora na obiad. Ta zupa rozgrzewa i wspaniale smakuje. Wypróbuj nasz przepis
Kremowa zupa krem z pora to pyszne danie, które zyskuje gładką konsystencję dzięki użyciu ziemniaka. Miłośnicy kuchni francuskiej dobrze znają zupę porową,...