Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1247 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Zaskakujący dżem z zielonych pomidorów. Poznaj pomysłowy przepis na zimę
Dżem z zielonych pomidorów to zaskakujący dodatek do deserów i do kanapek z wędliną. Mają korzenny aromat i smak przypominający figi. To także okazja do...
Przepisy z bakłażanem w roli głównej. Te dania zjecie do ostatniego kęsa!
Szczególnie doceniane są walory kulinarne bakłażana. Oberżyna ma gąbczastą strukturę i delikatny smak. Dzięki temu bakłażan łatwo wchłania składniki i nabiera...
Do czego użyć purée z dyni? Nie tylko do zupy kremu. Zastosowań jest wiele!
Własnoręcznie zrobione purée z dyni to wszechstronny składnik, który można wykorzystać podczas gotowania. Do zrobienia musu dyniowego najlepsza jest dynia...
Wegetariańskie danie dla całej rodziny. Pyszne nawet po odgrzaniu!
Pyszna lazania wegetariańska to posiłek wypełniony po brzegi sezonowymi warzywami. W przepisie korzystamy z cukinii, papryki i pomidorów. Jednak jeśli lubicie...
Kremowa pasta do kanapek. Bez cukru i tylko dwa składniki!
Pyszna pasta sezamowa tahini to produkt, który zrobisz z białego sezamu i odrobiny oliwy z oliwek. Jeżeli ziarna są świeże, to użycie oliwy z oliwek będzie...
Co zrobić z dojrzałymi figami? Mamy przepis na apetyczną sałatkę z gruszką
Jesienna sałatka z gruszką i figami to prawdziwy rarytas. Można podawać ją na lunch albo na lekki obiad. Szczególnie przygotowana z grzankami. Wyśmienitą...
Jak zrobić marynowane grzyby? Poznaj tradycyjny przepis Ćwierczakiewiczowej
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, warto więc pomyśleć o przetworach na jesień i zimę. Jednym z największych przysmaków są marynowane grzyby. Zobacz, jak zrobić...
Zrobisz go bez pieczenia! Oto przepis na sernik z masłem orzechowym - niebo w gębie!
Kremowy sernik z masłem orzechowym to fenomenalny deser dla miłośników fistaszków. Z tym prostym ciastem poradzą sobie nawet początkujący domowi cukiernicy....
Soczysty boczek na obiad. Aromatyczne mięso z piekarnika, które rozpływa się w ustach
Boczek pieczony to sycące danie, które znakomicie smakuje doprawione pikantną musztardą. Słodkości dostarczają suszone śliwki, które mogą przełamać intensywny...
Co zrobić z mięsem kurczaka po ugotowaniu rosołu? Poznaj przepis na oszczędne danie
Domowa potrawka z kurczaka z warzywami to znakomity sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po ugotowaniu rosołu. Dzięki temu można ocalić kurczaka przed...